Лицитацијама на Facebookу за лијечење дјеце сакупе 1.300 КМ дневно

Г.С.
Лицитацијама на Facebookу за лијечење дјеце сакупе 1.300 КМ дневно

БАЊАЛУКА - Facebook групу “Буди хуман - хумане лицитације БиХ” сам направила прије два мјесеца по угледу на сличну групу у Србији, а досад имамо око 9.500 чланова и дневни промет око 1.300 КМ.

Рекла је ово у разговору за “Независне” Јелена Малиновић Панчић, администраторка групе “Буди хуман - хумане лицитације БиХ”, на којој се куповином донираних ствари путем лицитације сакупља новац у хуманитарне сврхе.

“Група у Србији је основана у априлу као продужница организације 'Будимо хумани', за пет мјесеци скупила је око 20.000 чланова, а остварују дневни промет око 10.000 евра”, рекла је Малиновић Панчићева, додајући да јој је тада пало на памет да направи сличну групу и у БиХ.

“Тада ми је пало на памет да такву групу направим и за БиХ, што сам и учинила прије два мјесеца. На почетку сам позвала своје пријатеље и у првих мјесец дана је због малог броја чланова група била неактивна”, казала је Малиновић Панчићева.

Све је, како каже, заживјело када је њена сестра на лицитацију ставила дјечје патике, а Малиновић Панчићева дјечју гардеробу, те да од тада број чланова, али и износ новца који се сакупи сваки дан расту.

“У петак смо имали око 5.000 чланова и промет од око 500 КМ, у недјељу се број чланова повећао на 7.500, а дневно смо почели скупљати око 1.000 КМ. У четвртак смо већ имали око 9.500 чланова и сваки дан успијемо скупити око 1.300 КМ”, прича Малиновић Панчићева.

Појаснила је да је суштина ове групе да се ствари, као што су дјечје играчке, гардероба и слично које људи желе да поклоне, ставе на лицитацију за нешто већу цијену од оне за коју би се иначе продавало.

“Лицитација траје рецимо 48 сати, а највиша цијена која се постигне уплаћује се на рачун дјетета које се одреди да је корисник те лицитације. Након што се новац уплати у коментар на Facebook групи се поставља слика уплатнице и онда можете да преузмете своје ствари”, казала је Малиновић Панчићева.

Навела је да се сав новац од лицитација даје у добротворне сврхе, а организатор лицитације нема никакву финансијску корист од тога.

“Организатор само анимира групом и бројем чланова да број лицитација буде све већи”, рекла је Малиновић Панчићева.

Новац се углавном донира за лијечење дјеце, мада, како каже, има и неколико хуманитарних акција за лијечење одраслих, који имају хуманитарне бројеве преко “М:тела”.

“Циљеви су реални, јер ако се сакупи довољно новца та дјеца и одрасли могу да оздраве. На групи не дозвољавамо личне огласе или материјалну помоћ коју ми не можемо провјерити, значи лицитира се за дјецу и одрасле који имају валидирану медицинску документацију или је помоћ већ организована”, објаснила је Малиновић Панчићева.

“Досад смо сакупили довољно новца за лијечење Лане Јовановић из Србије, која болује од спиналне атрофије мишића, а још сакупљамо новаца за лијечење дјевојчице Миње Матић, такође из Србије, која болује од исте болести”, навела је Малиновић Панчићева, додајући да се лицитације могу организовати и за друге особе за које су активни хуманитарни бројеви у БиХ.

Додала је да су поједине чланице ове групе дошле на идеју да с истом сврхом организују хуманитарне базаре у градовима РС.

“На базарима исте ствари које би чланови групе лицитирали путем Facebook групе могу да продају уживо, а новац се даје у хуманитарне сврхе”, закључила је Малиновић  Панчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана