Licitacijama na Facebooku za liječenje djece sakupe 1.300 KM dnevno

G.S.
Licitacijama na Facebooku za liječenje djece sakupe 1.300 KM dnevno

BANjALUKA - Facebook grupu “Budi human - humane licitacije BiH” sam napravila prije dva mjeseca po ugledu na sličnu grupu u Srbiji, a dosad imamo oko 9.500 članova i dnevni promet oko 1.300 KM.

Rekla je ovo u razgovoru za “Nezavisne” Jelena Malinović Pančić, administratorka grupe “Budi human - humane licitacije BiH”, na kojoj se kupovinom doniranih stvari putem licitacije sakuplja novac u humanitarne svrhe.

“Grupa u Srbiji je osnovana u aprilu kao produžnica organizacije 'Budimo humani', za pet mjeseci skupila je oko 20.000 članova, a ostvaruju dnevni promet oko 10.000 evra”, rekla je Malinović Pančićeva, dodajući da joj je tada palo na pamet da napravi sličnu grupu i u BiH.

“Tada mi je palo na pamet da takvu grupu napravim i za BiH, što sam i učinila prije dva mjeseca. Na početku sam pozvala svoje prijatelje i u prvih mjesec dana je zbog malog broja članova grupa bila neaktivna”, kazala je Malinović Pančićeva.

Sve je, kako kaže, zaživjelo kada je njena sestra na licitaciju stavila dječje patike, a Malinović Pančićeva dječju garderobu, te da od tada broj članova, ali i iznos novca koji se sakupi svaki dan rastu.

“U petak smo imali oko 5.000 članova i promet od oko 500 KM, u nedjelju se broj članova povećao na 7.500, a dnevno smo počeli skupljati oko 1.000 KM. U četvrtak smo već imali oko 9.500 članova i svaki dan uspijemo skupiti oko 1.300 KM”, priča Malinović Pančićeva.

Pojasnila je da je suština ove grupe da se stvari, kao što su dječje igračke, garderoba i slično koje ljudi žele da poklone, stave na licitaciju za nešto veću cijenu od one za koju bi se inače prodavalo.

“Licitacija traje recimo 48 sati, a najviša cijena koja se postigne uplaćuje se na račun djeteta koje se odredi da je korisnik te licitacije. Nakon što se novac uplati u komentar na Facebook grupi se postavlja slika uplatnice i onda možete da preuzmete svoje stvari”, kazala je Malinović Pančićeva.

Navela je da se sav novac od licitacija daje u dobrotvorne svrhe, a organizator licitacije nema nikakvu finansijsku korist od toga.

“Organizator samo animira grupom i brojem članova da broj licitacija bude sve veći”, rekla je Malinović Pančićeva.

Novac se uglavnom donira za liječenje djece, mada, kako kaže, ima i nekoliko humanitarnih akcija za liječenje odraslih, koji imaju humanitarne brojeve preko “M:tela”.

“Ciljevi su realni, jer ako se sakupi dovoljno novca ta djeca i odrasli mogu da ozdrave. Na grupi ne dozvoljavamo lične oglase ili materijalnu pomoć koju mi ne možemo provjeriti, znači licitira se za djecu i odrasle koji imaju validiranu medicinsku dokumentaciju ili je pomoć već organizovana”, objasnila je Malinović Pančićeva.

“Dosad smo sakupili dovoljno novca za liječenje Lane Jovanović iz Srbije, koja boluje od spinalne atrofije mišića, a još sakupljamo novaca za liječenje djevojčice Minje Matić, takođe iz Srbije, koja boluje od iste bolesti”, navela je Malinović Pančićeva, dodajući da se licitacije mogu organizovati i za druge osobe za koje su aktivni humanitarni brojevi u BiH.

Dodala je da su pojedine članice ove grupe došle na ideju da s istom svrhom organizuju humanitarne bazare u gradovima RS.

“Na bazarima iste stvari koje bi članovi grupe licitirali putem Facebook grupe mogu da prodaju uživo, a novac se daje u humanitarne svrhe”, zaključila je Malinović  Pančićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana