Ковачевић: Горан Николић - херој Републике Српске из Куманова

Срна
Foto: РТРС

КУМАНОВО- Изасланик предсједника Републике Српске Радован Ковачевић рекао је у Скопљу да херојски чин младића из Куманова Горана Николића, који је дао живот 1993. године у борби за слободу Републике Српске и српског народа, представља вјечни залог и завјет да Српска буде увијек уз свој народ у Сјеверној Македонији.

- То је нешто што нећемо сигурно заборавити - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је једна улица у Добоју добила име по Горану Николићу на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Ковачевић је подсјетио да је Николић дошао као добровољац у Републику Српску.

- Неких 700 километара сјеверозападно од Куманова налази се град Добој у Републици Српској. Године 1992, када је почео рат, када је Република Српска нападнута и наш народ се поново борио за слободу, за право на постојање и да живи као свој на своме, 21-годишњи младић из Куманова, Србин из Сјеверне Македоније, који вјероватно до тада никада није био у Добоју нити чуо за овај град, одлучио је да иде да се као добровољац бори заједно са својим народом у Републици Српској за слободу. Нажалост, у августу 1993. на Путниковом брду поред Добоја је изгубио живот у борби за слободу Српске и српског народа - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да је прије око три године Скупштина града Добоја, који се у међувремену и због жртве младића из Куманова наставио развијати, требала да донесе одлуку о имену три нове улице у овом граду.

- Прва је добила име по Силвани Арменулић, вјероватно најпознатијој фолк диви у бившој Југославији, која је рођена у Добоју. Друга је добила име по једином српском нобеловцу, књижевнику Иви Андрићу, а трећа, она највећа и најљепша, је добиле име по Горану Николићу, на иницијативу предсједника Републике Српске Милорада Додика - истакао је Ковачевић на Светосавској академији у Скопљу.

Академији су присуствовали и предсједник Владе Републике Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски, потпредсједник Владе и изасланик предсједника Републике Србије Милош Вучевић, министри и посланици из Србије и Сјеверне Македоније и бројни други гости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана