Kovačević: Goran Nikolić - heroj Republike Srpske iz Kumanova

Srna
Foto: RTRS

KUMANOVO- Izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević rekao je u Skoplju da herojski čin mladića iz Kumanova Gorana Nikolića, koji je dao život 1993. godine u borbi za slobodu Republike Srpske i srpskog naroda, predstavlja vječni zalog i zavjet da Srpska bude uvijek uz svoj narod u Sjevernoj Makedoniji.

- To je nešto što nećemo sigurno zaboraviti - rekao je Kovačević.

On je istakao da je jedna ulica u Doboju dobila ime po Goranu Nikoliću na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kovačević je podsjetio da je Nikolić došao kao dobrovoljac u Republiku Srpsku.

- Nekih 700 kilometara sjeverozapadno od Kumanova nalazi se grad Doboj u Republici Srpskoj. Godine 1992, kada je počeo rat, kada je Republika Srpska napadnuta i naš narod se ponovo borio za slobodu, za pravo na postojanje i da živi kao svoj na svome, 21-godišnji mladić iz Kumanova, Srbin iz Sjeverne Makedonije, koji vjerovatno do tada nikada nije bio u Doboju niti čuo za ovaj grad, odlučio je da ide da se kao dobrovoljac bori zajedno sa svojim narodom u Republici Srpskoj za slobodu. Nažalost, u avgustu 1993. na Putnikovom brdu pored Doboja je izgubio život u borbi za slobodu Srpske i srpskog naroda - rekao je Kovačević.

On je istakao da je prije oko tri godine Skupština grada Doboja, koji se u međuvremenu i zbog žrtve mladića iz Kumanova nastavio razvijati, trebala da donese odluku o imenu tri nove ulice u ovom gradu.

- Prva je dobila ime po Silvani Armenulić, vjerovatno najpoznatijoj folk divi u bivšoj Jugoslaviji, koja je rođena u Doboju. Druga je dobila ime po jedinom srpskom nobelovcu, književniku Ivi Andriću, a treća, ona najveća i najljepša, je dobile ime po Goranu Nikoliću, na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika - istakao je Kovačević na Svetosavskoj akademiji u Skoplju.

Akademiji su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, potpredsjednik Vlade i izaslanik predsjednika Republike Srbije Miloš Vučević, ministri i poslanici iz Srbije i Sjeverne Makedonije i brojni drugi gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana