Корона заобишла 27 општина у Српској

Милијана Латиновић
Корона заобишла 27 општина у Српској

БАЊАЛУКА - Вирус корона који непуна два мјесеца хара Републиком Српском заобишао је 27 општина које уз гвоздену дисциплину својих становника успјешно одолијевају пошасти која је блокирала свијет.

Борба са вирусом корона у Српској почела је 5. марта када је потврђен први случај заразе, а број позитивних на “ковид 19” из дана у дан повећава се у Бањалуци, Лакташима и Котор Варошу, који тренутно предњаче по броју инфицираних новим вирусом.

Међу локалним заједницама које се могу похвалити одличном епидемиолошком ситуацијом је Љубиње, једина општина у источној Херцеговини која не само да нема заражених вирусом корона, већ нема никога ни у изолацији ни у карантину.

- Гвоздена дисциплина грађана у протеклом периоду била је кључна и вјерујем да нас је то сачувало. Осим тога, можда смо имали среће јер општина није густо насељена, па самим тим рјеђи су контакти међу становништвом. Послије свих недаћа које су нас раније пратиле, од поплава до пожара, добро је да нас је бар вирус заобишао - рекао је за “Глас Српске” начелник ове општине Дарко Крунић.

На листи општина које збрајају инфициране вирусом корона нема ни Вишеграда, а први човјек те локалне заједнице Младен Ђуревић вјерује да су их сачувале ригорозније мјере од оних које су прописивале републичке институције.

- У кућној изолацији је тренутно 13 становника, док у карантину нема никога. Придржавамо се свих мјера које доноси Републички штаб за ванредне ситуације, а неке смо и сами уводили - рекао је Ђуревић.

Дисциплина је сачувала и општину Језеро, а начелница општине Снежана Ружичић каже за “Глас Српске” да личним примјером настоји мотивисати грађане да поштују све прописане мјере надлежних.

- Апелујем на грађане да не напуштају општину и да само у изузетним случајевима одлазе на територију других општина. И сама сам већ 43 дана искључиво у Језеру - рекла је Ружичићева.

Иако је ријеч о транзитној општини, ниједан случај заразе вирусом корона до сада није забиљежен ни у Шамцу. Начелник те општине Ђорђе Милићевић каже да је у протеклом периоду тестирано више од 30 Шамчана, те да су сви били негативни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана