Korona zaobišla 27 opština u Srpskoj

Milijana Latinović
Korona zaobišla 27 opština u Srpskoj

BANjALUKA - Virus korona koji nepuna dva mjeseca hara Republikom Srpskom zaobišao je 27 opština koje uz gvozdenu disciplinu svojih stanovnika uspješno odolijevaju pošasti koja je blokirala svijet.

Borba sa virusom korona u Srpskoj počela je 5. marta kada je potvrđen prvi slučaj zaraze, a broj pozitivnih na “kovid 19” iz dana u dan povećava se u Banjaluci, Laktašima i Kotor Varošu, koji trenutno prednjače po broju inficiranih novim virusom.

Među lokalnim zajednicama koje se mogu pohvaliti odličnom epidemiološkom situacijom je Ljubinje, jedina opština u istočnoj Hercegovini koja ne samo da nema zaraženih virusom korona, već nema nikoga ni u izolaciji ni u karantinu.

- Gvozdena disciplina građana u proteklom periodu bila je ključna i vjerujem da nas je to sačuvalo. Osim toga, možda smo imali sreće jer opština nije gusto naseljena, pa samim tim rjeđi su kontakti među stanovništvom. Poslije svih nedaća koje su nas ranije pratile, od poplava do požara, dobro je da nas je bar virus zaobišao - rekao je za “Glas Srpske” načelnik ove opštine Darko Krunić.

Na listi opština koje zbrajaju inficirane virusom korona nema ni Višegrada, a prvi čovjek te lokalne zajednice Mladen Đurević vjeruje da su ih sačuvale rigoroznije mjere od onih koje su propisivale republičke institucije.

- U kućnoj izolaciji je trenutno 13 stanovnika, dok u karantinu nema nikoga. Pridržavamo se svih mjera koje donosi Republički štab za vanredne situacije, a neke smo i sami uvodili - rekao je Đurević.

Disciplina je sačuvala i opštinu Jezero, a načelnica opštine Snežana Ružičić kaže za “Glas Srpske” da ličnim primjerom nastoji motivisati građane da poštuju sve propisane mjere nadležnih.

- Apelujem na građane da ne napuštaju opštinu i da samo u izuzetnim slučajevima odlaze na teritoriju drugih opština. I sama sam već 43 dana isključivo u Jezeru - rekla je Ružičićeva.

Iako je riječ o tranzitnoj opštini, nijedan slučaj zaraze virusom korona do sada nije zabilježen ni u Šamcu. Načelnik te opštine Đorđe Milićević kaže da je u proteklom periodu testirano više od 30 Šamčana, te da su svi bili negativni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana