Кооперанти задруге "Агронова" засијали више од 300 хектара поврћа

Срна
Кооперанти задруге "Агронова" засијали више од 300 хектара поврћа

НОВИ ГРАД - Кооперанти Пољопривредне задруге "Агронова" из Новог Града ове године су засијали више од 300 хектара поврћа, највише пасуља - 222 хектара.

Директор задруге Дарко Вујановић рекао је да је сјетва реализована успјешно упркос потешкоћама у вези са набавком репроматеријала због епидемије вируса корона.

"Усјеви су у добром стању и надамо се успјешној сезони. Задруга има 51 кооперанта из Новог Града, Приједора, Дубице и Оштре Луке. Више од 50 одсто коопераната је из Новог Града", навео је Вујановић.

Према његовим ријечима, задруга је основана прије двије године, а уговорена производња је покренута прошле године.

"Прошле године смо имали 10 коопераната који су сијали пасуљ. Ове године, осим пасуља који је засијан на 222 дунума, имамо кромпир на 34 дунума, лук на седам хектара и цвеклу на 2,5 хектара", додао је Вујановић.

Он каже да је био евидентан недостатак организовања откупа у повртарској производњи.

"За друге области у пољопривреди углавном постоји неки облик организованог откупа. Нас неколико произвођача поврћа годинама имамо идеју да се организујемо, јер је уз организован наступ лакши пласман производа, набавка репроматеријала и учествовање у пројектима. Ми смо почели од нуле, али кооперанти су препознали нашу опредијељеност да радимо на побољшању услова производње. Подршку имамо и од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и општине Нови Град", истакао је Вујановић.

Он очекује да ће до краја године бити задружни простор за складиште и прераду производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана