Kooperanti zadruge "Agronova" zasijali više od 300 hektara povrća

Srna
Kooperanti zadruge "Agronova" zasijali više od 300 hektara povrća

NOVI GRAD - Kooperanti Poljoprivredne zadruge "Agronova" iz Novog Grada ove godine su zasijali više od 300 hektara povrća, najviše pasulja - 222 hektara.

Direktor zadruge Darko Vujanović rekao je da je sjetva realizovana uspješno uprkos poteškoćama u vezi sa nabavkom repromaterijala zbog epidemije virusa korona.

"Usjevi su u dobrom stanju i nadamo se uspješnoj sezoni. Zadruga ima 51 kooperanta iz Novog Grada, Prijedora, Dubice i Oštre Luke. Više od 50 odsto kooperanata je iz Novog Grada", naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, zadruga je osnovana prije dvije godine, a ugovorena proizvodnja je pokrenuta prošle godine.

"Prošle godine smo imali 10 kooperanata koji su sijali pasulj. Ove godine, osim pasulja koji je zasijan na 222 dunuma, imamo krompir na 34 dunuma, luk na sedam hektara i cveklu na 2,5 hektara", dodao je Vujanović.

On kaže da je bio evidentan nedostatak organizovanja otkupa u povrtarskoj proizvodnji.

"Za druge oblasti u poljoprivredi uglavnom postoji neki oblik organizovanog otkupa. Nas nekoliko proizvođača povrća godinama imamo ideju da se organizujemo, jer je uz organizovan nastup lakši plasman proizvoda, nabavka repromaterijala i učestvovanje u projektima. Mi smo počeli od nule, ali kooperanti su prepoznali našu opredijeljenost da radimo na poboljšanju uslova proizvodnje. Podršku imamo i od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opštine Novi Grad", istakao je Vujanović.

On očekuje da će do kraja godine biti zadružni prostor za skladište i preradu proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana