Канонизовани свети Иринеј, епископ Бачки и Свети мученици Бачки

Срна
Канонизовани свети Иринеј, епископ Бачки и Свети мученици Бачки

БЕОГРАД - У Саборном храму у Новом Саду данас су на Светој архијерејској литургији, коју је служио Његова светост патријарх српски Порфирије, канонизовани свети Иринеј, епископ бачки исповједник вјере, и Свети мученици бачки, који су на овогодишњем редовном засједању Светог архијерејског сабора проглашени светима.

Патријарх Порфирије истакао је у бесједи да је у Светом владици Иринеју сабрано мноштво врлина.

"Исповедао је и проповедао име Христово на све четири стране света, али за време Другог светског рата безброј пута заступао је свој народ на сваком месту, молио да престане са злочинима који су извођени на територији Бачке 1941. и 1942. године", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је истакао да су нови светитељи "свети у Господу одувијек", али да их је СПЦ препознала и уврстила у календар "да би својом вјером, животима, смирењем били примјер за углед и наши заступници пред Богом".

Његовој светости саслуживали су током литургије и свечаног чина канонизације архијереји и свештенство из сестринских помјесних цркава.

Осим више хиљада вјерника, литургији су присуствовали и представници града Новог Сада и културних институција.

Послије литургије, патријарх Порфирије уручио је орден Светог Саве другог степена градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу за његов драгоцјени допринос унапређењу односа између СПЦ и државе, нарочито о питању његовања сјећања на невино пострадале у погрому у Бачкој од 1941. до 1944. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана