Kanonizovani sveti Irinej, episkop Bački i Sveti mučenici Bački

Srna
Kanonizovani sveti Irinej, episkop Bački i Sveti mučenici Bački

BEOGRAD - U Sabornom hramu u Novom Sadu danas su na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, kanonizovani sveti Irinej, episkop bački ispovjednik vjere, i Sveti mučenici bački, koji su na ovogodišnjem redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora proglašeni svetima.

Patrijarh Porfirije istakao je u besjedi da je u Svetom vladici Irineju sabrano mnoštvo vrlina.

"Ispovedao je i propovedao ime Hristovo na sve četiri strane sveta, ali za vreme Drugog svetskog rata bezbroj puta zastupao je svoj narod na svakom mestu, molio da prestane sa zločinima koji su izvođeni na teritoriji Bačke 1941. i 1942. godine", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je istakao da su novi svetitelji "sveti u Gospodu oduvijek", ali da ih je SPC prepoznala i uvrstila u kalendar "da bi svojom vjerom, životima, smirenjem bili primjer za ugled i naši zastupnici pred Bogom".

Njegovoj svetosti sasluživali su tokom liturgije i svečanog čina kanonizacije arhijereji i sveštenstvo iz sestrinskih pomjesnih crkava.

Osim više hiljada vjernika, liturgiji su prisustvovali i predstavnici grada Novog Sada i kulturnih institucija.

Poslije liturgije, patrijarh Porfirije uručio je orden Svetog Save drugog stepena gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću za njegov dragocjeni doprinos unapređenju odnosa između SPC i države, naročito o pitanju njegovanja sjećanja na nevino postradale u pogromu u Bačkoj od 1941. do 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana