Јахорина највеће градилиште са седам инфраструктурних пројеката

СРНА
Јахорина највеће градилиште са седам инфраструктурних пројеката

ЈАХОРИНА - Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић обишао је данас радове на локацији Скочине-Прача гдје се ради најмодернији систем за вјештачко осњежавање и истакао да је о олимпијска љепотица ове године највеће градилиште у Републици Српској захваљујући подршци Владе Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

"Хоћемо да осњежимо стазе шест и шест б. Новина је да ће на платоу Скочине бити постављен систем Сноу фактори, који производи вјештачки снијег под свим условима, без обзира на температуру ваздуха и гостима Јахорине ће дати додатну, максималну, сигурност у снијег током цијеле зимске сезоне", изјавио је новинарима Љевнаић током обиласка радова.

Љевнаић је појаснио да ће у новој зимској сезони ове ски-стазе добити систем са новоизграђеним језером за вјештачко осњежавање капацитета 30.000 метара кубних.

Према његовим ријечима, Олимпијски центар у предстојећу зимску сезону улази са бројним новитетима те да се граде два нова лифта и то ски-лифт тањир "Оштра глава" за најмлађе скијаше на стази Трново, дужине 120 метара и нови ски-лифт сидро "Прача", на истоименој стази, дужине чак 900 метара, те 3,5 нових километара расвјете за за ноћно скијање.

Он додаје да не смију изоставити ни нову стазу за санкање на стази седам, дужине 700 метара, као ни нови сноуборд парк на стази Трново, површине 3.000 квадратних метара, опремљен препрекама и скакаоницама за извођење најзабавнијих трикова на снијегу.

"Као и увек, дјеца су нам приоритет, па ћемо обогатити полигоне за обуку са новим тракама и додацима за што брже и безбедније прве кораке на скијама или сноуборду. Дјеци са подручја општина града Источног Сарајева омогућићемо бесплатно скијање, а Јахорина ће као и до сада бити синоним за добар провод и добру забаву, па ћемо тако поред великих концерата имати и сталне журке на отвореном у нашем новоизграђеном дијелу Олимпијског бара", нагласио је Љевнаић и додао да спремно дочекују зиму.

Он поручује да настављају са инвестицијама на Јахорини, употпуњују своју понуду и желе да ове зиме понуде скијашима најбоље, те да је Влада Републике Српске на планину уложила више од 200 милиона КМ и да се тренутно гради 20 хотела на планини.

Љевнаић истиче да су све историјске резултате остварили захваљујући неизмјерној подршци српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, без чије политике Јахорина нема будућност, а мишљења је да државу треба да воде људи за које сигурно знају да су аутори и реализатори онога што су најважнија остварења савременог развоја Републике Српске.

Он подсјећа да раде и на изградњи новог ски-центра "Игришта" гдје улажу више од 50 милиона КМ у инфраструктуру, у нове стазе, систем за осњежавање и нови шестосјед који ће бити изграђен.

Директор Олимпијског центра је истакао да су током љетне сезоне забиљежили промет већи четири пута у односу на исти период лани, али и превазишли резултате зимске сезоне из 2017. године.

Шеф Одјељења за вјештачко осњежавање у Олимпијском центру "Јахорина" Недељко Беговић рекао је да ће са новим системом за вјештачко осњежавање више до 70 одсто стаза на планини бити покривено и то ће допринијети да се продужи зимска сезона.

Он објашњава да више неће зависити од временских услова, него систем даје бенефит да се продужи скијање на дуже од 150 дана, јер ће захваљујући другачијој технологији систем радити и на плус 15 степени Целзијусових. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана