Jahorina najveće gradilište sa sedam infrastrukturnih projekata

SRNA
Jahorina najveće gradilište sa sedam infrastrukturnih projekata

JAHORINA - Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić obišao je danas radove na lokaciji Skočine-Prača gdje se radi najmoderniji sistem za vještačko osnježavanje i istakao da je o olimpijska ljepotica ove godine najveće gradilište u Republici Srpskoj zahvaljujući podršci Vlade Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Hoćemo da osnježimo staze šest i šest b. Novina je da će na platou Skočine biti postavljen sistem Snou faktori, koji proizvodi vještački snijeg pod svim uslovima, bez obzira na temperaturu vazduha i gostima Jahorine će dati dodatnu, maksimalnu, sigurnost u snijeg tokom cijele zimske sezone", izjavio je novinarima Ljevnaić tokom obilaska radova.

Ljevnaić je pojasnio da će u novoj zimskoj sezoni ove ski-staze dobiti sistem sa novoizgrađenim jezerom za vještačko osnježavanje kapaciteta 30.000 metara kubnih.

Prema njegovim riječima, Olimpijski centar u predstojeću zimsku sezonu ulazi sa brojnim novitetima te da se grade dva nova lifta i to ski-lift tanjir "Oštra glava" za najmlađe skijaše na stazi Trnovo, dužine 120 metara i novi ski-lift sidro "Prača", na istoimenoj stazi, dužine čak 900 metara, te 3,5 novih kilometara rasvjete za za noćno skijanje.

On dodaje da ne smiju izostaviti ni novu stazu za sankanje na stazi sedam, dužine 700 metara, kao ni novi snoubord park na stazi Trnovo, površine 3.000 kvadratnih metara, opremljen preprekama i skakaonicama za izvođenje najzabavnijih trikova na snijegu.

"Kao i uvek, djeca su nam prioritet, pa ćemo obogatiti poligone za obuku sa novim trakama i dodacima za što brže i bezbednije prve korake na skijama ili snoubordu. Djeci sa područja opština grada Istočnog Sarajeva omogućićemo besplatno skijanje, a Jahorina će kao i do sada biti sinonim za dobar provod i dobru zabavu, pa ćemo tako pored velikih koncerata imati i stalne žurke na otvorenom u našem novoizgrađenom dijelu Olimpijskog bara", naglasio je Ljevnaić i dodao da spremno dočekuju zimu.

On poručuje da nastavljaju sa investicijama na Jahorini, upotpunjuju svoju ponudu i žele da ove zime ponude skijašima najbolje, te da je Vlada Republike Srpske na planinu uložila više od 200 miliona KM i da se trenutno gradi 20 hotela na planini.

Ljevnaić ističe da su sve istorijske rezultate ostvarili zahvaljujući neizmjernoj podršci srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, bez čije politike Jahorina nema budućnost, a mišljenja je da državu treba da vode ljudi za koje sigurno znaju da su autori i realizatori onoga što su najvažnija ostvarenja savremenog razvoja Republike Srpske.

On podsjeća da rade i na izgradnji novog ski-centra "Igrišta" gdje ulažu više od 50 miliona KM u infrastrukturu, u nove staze, sistem za osnježavanje i novi šestosjed koji će biti izgrađen.

Direktor Olimpijskog centra je istakao da su tokom ljetne sezone zabilježili promet veći četiri puta u odnosu na isti period lani, ali i prevazišli rezultate zimske sezone iz 2017. godine.

Šef Odjeljenja za vještačko osnježavanje u Olimpijskom centru "Jahorina" Nedeljko Begović rekao je da će sa novim sistemom za vještačko osnježavanje više do 70 odsto staza na planini biti pokriveno i to će doprinijeti da se produži zimska sezona.

On objašnjava da više neće zavisiti od vremenskih uslova, nego sistem daje benefit da se produži skijanje na duže od 150 dana, jer će zahvaljujući drugačijoj tehnologiji sistem raditi i na plus 15 stepeni Celzijusovih. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana