ИАН помаже жртвама тортуре у судским процесима

Срна
ИАН помаже жртвама тортуре у судским процесима

БРАТУНАЦ - Представници Међународне мреже помоћи (ИАН) из Београда данас су уручивањем нове рачунарске опреме Удружењу логораша регије Бирач у Братунцу озваничили обнављање међусобне сарадње коју су имали од 2003. до 2015. године.

Раније је ИАН пружао здравствену помоћ и бесплатно обезбијеђивао лијекове, те организовао пружање психолошких, психијатријских и интернистичких терапија и прегледа логорашима у регији Бирач, а теже обољелим обезбјеђивао специјалистичке преглчеде и лијечење у болницама у Брограду. 

Садашња подршка ИАН ратним жртвама тортуре односи се на стварање услова за логораше да свједоче у сусдским процесима везаним за ратне злочине. 

"Осим тога, обезбјеђујемо рехабилитацију жртвама након свједочења. Редовно им се погорша здравствено стање и потребна им је психолошка, психијатријска и медицинска подршка након присуства суђењу, као и у припреми за свједочење и појављивање на суду", изјавила је Срни извршни директор ИАН Биљана Петровић. 

Она је истакла да ИАН сноси и трошкове превоза логорашима који свједоче, те обезбјеђује одговарајућу пратњу болесним логорашима који се одазивају суђењима. 

"Циљ пројекта јесте да се помогне да се дође до истине да би се остварила правда", појаснила је Петровићева. 

Менаджер пројекта Јелена Лончаревић рекла је да се ова активност реализује захваљујући донацији Велике Британије и УНДП-а. 

Предсједник Удружења логораша регије Бирач Винко Лале рекао је да је нова рачунарска опрема била неопходна јер су радили са рачунаром старим 15 година који није могао да меморише око 15.000 докумената везаних за ратне злочине почињене над Србима којима Удружење располаже и користи као доказни материјал у судским процесима. 

"Та документа односе се на тортуре у 150 логора у БиХ и неколико у Хрватској кроз које је прошло око 600 наших чланова, а међу њима су и најзлогласнији логори жСилосж у Тарчину код Хаџића, затим логори у Коњицу, Високом, Зеници, Травнику, Сарајеву, Тузли, Сребреници и другим мјестима", прецизирао је Лале. 

Он је истакао да је помоћ ИАН немјерљива у стварању услова да логораши свједоче у судским процесима и дају допринос доласку до истине о ратним страдањима Срба и карактеру рата у БиХ, односно спречавању стварања једностране слике и окривљивања Срба за све злочине који су у рату почињени. 

Лале је рекао да је ИАН организација која је пружила највећу помоћ члановима овог удружења јер је више од милион марака била вриједност лијекова који су обезбијеђени за жртве тортуре, а да је нематријална помоћ немјерљива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана