IAN pomaže žrtvama torture u sudskim procesima

Srna
IAN pomaže žrtvama torture u sudskim procesima

BRATUNAC - Predstavnici Međunarodne mreže pomoći (IAN) iz Beograda danas su uručivanjem nove računarske opreme Udruženju logoraša regije Birač u Bratuncu ozvaničili obnavljanje međusobne saradnje koju su imali od 2003. do 2015. godine.

Ranije je IAN pružao zdravstvenu pomoć i besplatno obezbijeđivao lijekove, te organizovao pružanje psiholoških, psihijatrijskih i internističkih terapija i pregleda logorašima u regiji Birač, a teže oboljelim obezbjeđivao specijalističke preglčede i liječenje u bolnicama u Brogradu. 

Sadašnja podrška IAN ratnim žrtvama torture odnosi se na stvaranje uslova za logoraše da svjedoče u susdskim procesima vezanim za ratne zločine. 

"Osim toga, obezbjeđujemo rehabilitaciju žrtvama nakon svjedočenja. Redovno im se pogorša zdravstveno stanje i potrebna im je psihološka, psihijatrijska i medicinska podrška nakon prisustva suđenju, kao i u pripremi za svjedočenje i pojavljivanje na sudu", izjavila je Srni izvršni direktor IAN Biljana Petrović. 

Ona je istakla da IAN snosi i troškove prevoza logorašima koji svjedoče, te obezbjeđuje odgovarajuću pratnju bolesnim logorašima koji se odazivaju suđenjima. 

"Cilj projekta jeste da se pomogne da se dođe do istine da bi se ostvarila pravda", pojasnila je Petrovićeva. 

Menadžer projekta Jelena Lončarević rekla je da se ova aktivnost realizuje zahvaljujući donaciji Velike Britanije i UNDP-a. 

Predsjednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale rekao je da je nova računarska oprema bila neophodna jer su radili sa računarom starim 15 godina koji nije mogao da memoriše oko 15.000 dokumenata vezanih za ratne zločine počinjene nad Srbima kojima Udruženje raspolaže i koristi kao dokazni materijal u sudskim procesima. 

"Ta dokumenta odnose se na torture u 150 logora u BiH i nekoliko u Hrvatskoj kroz koje je prošlo oko 600 naših članova, a među njima su i najzloglasniji logori žSilosž u Tarčinu kod Hadžića, zatim logori u Konjicu, Visokom, Zenici, Travniku, Sarajevu, Tuzli, Srebrenici i drugim mjestima", precizirao je Lale. 

On je istakao da je pomoć IAN nemjerljiva u stvaranju uslova da logoraši svjedoče u sudskim procesima i daju doprinos dolasku do istine o ratnim stradanjima Srba i karakteru rata u BiH, odnosno sprečavanju stvaranja jednostrane slike i okrivljivanja Srba za sve zločine koji su u ratu počinjeni. 

Lale je rekao da je IAN organizacija koja je pružila najveću pomoć članovima ovog udruženja jer je više od milion maraka bila vrijednost lijekova koji su obezbijeđeni za žrtve torture, a da je nematrijalna pomoć nemjerljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana