Готово 90 одсто Рома живи у тешкој материјалној ситуацији

Срна
Готово 90 одсто Рома живи у тешкој материјалној ситуацији

САРАЈЕВО - У земљама западног Балкана 88 одсто Рома живи у тешкој материјалној ситуацији, један од два не може да обезбиједи храну сваки дан, само 16 одсто их је запослено, а скоро 10 одсто нема личну карту, речено је данас на министарском састанку у Тирани о интеграцији Рома.

Главна тема министарског састанка била је напредак у спровођењу Декларације о интеграцији Рома, коју су лидери земаља западног Балкана усвојили прошле године у Познању, а која је поставила важне циљеве које власти треба да постигну прије него што се придруже ЕУ, с обзиром да Роми представљају најосјетљивију групу становништва овог региона, саопштено је из Савјета за регионалну сарадњу /РЦЦ/.

Комесар ЕУ за сусједство и проширење Оливер Вархељи изразио је увјерење да ће нови економски и инвестициони план Уније имати директан утицај на способност региона да изради и развије свој људски и предузетнички потенцијал.

Он је у обраћању министрима истакао да је њихово лично ангажовање у интеграцији Рома неопходно и незаобилазно.

"Ослањајући се на постигнућа у спровођењу Декларације е из Познања очекујем да ћете ви и ваши лидери на наредном самиту у Софији потврдити опредијељеност да се остваре резултати у важним областима, нарочито у области образовања Рома и њиховог укључивања на тржиште рада", поручио је Вархељи.

Генерални секретар РЦЦ-а Мајлинда Брегу рекла је да интеграција Рома не би требала бити питање емпатије према једној угроженој групи, већ питање принципа једнаког поступа свим грађанима западног Балкана.

Она је нагласила да јој је драго што је иницијатива РЦЦ-а за подстицање развоја људских потенцијала у склопу програма повезаности Берлинског процеса постала стварност и што је ЕУ ефикасно одговорила на позив западног Балкана да предвиди важнију улогу партнера из региона у стратегији Уније за Роме.

Директор Канцеларије за ромске иницијативе фондације Отворено друштво Жељко Јовановић сматра да је потребно пронаћи начин да се легализују куће и подрже сакупљачи отпада чији је рад данас кажњив.

"Ако подржимо уличне продавце, сезонске раднике, умјетнике, музичаре, можемо повећати њихову безбједност, приходе и продуктивност, што им онда може помоћи да пређу у домен еколошке индустрије, умјесто да их игноришемо и гурамо дубље у неизвјесност и сиромаштво", указао је Јовановић.

Премијер Албаније Еди Рама рекао је да му је драго што постоји политички ангажман и што се спроводи оно што је договорено у Познању.

"Социјалне посљедице пандемије вируса корона повећале су потребу да се узајамна сарадња прошири, заједно са ЕУ, како би се постигла пуна укљученост ромске заједнице", навео је Рама.

Министри одговорни за интеграцију Рома у региону усвојили су закључке који су усмјерени на легализацију и обезбјеђивање пристојног становања, при чему РЦЦ треба да олакша овај процес.

На данашњем састанку поздрављена је иницијатива да БиХ буде домаћин наредног министарског састанка 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана