Gotovo 90 odsto Roma živi u teškoj materijalnoj situaciji

Srna
Gotovo 90 odsto Roma živi u teškoj materijalnoj situaciji

SARAJEVO - U zemljama zapadnog Balkana 88 odsto Roma živi u teškoj materijalnoj situaciji, jedan od dva ne može da obezbijedi hranu svaki dan, samo 16 odsto ih je zaposleno, a skoro 10 odsto nema ličnu kartu, rečeno je danas na ministarskom sastanku u Tirani o integraciji Roma.

Glavna tema ministarskog sastanka bila je napredak u sprovođenju Deklaracije o integraciji Roma, koju su lideri zemalja zapadnog Balkana usvojili prošle godine u Poznanju, a koja je postavila važne ciljeve koje vlasti treba da postignu prije nego što se pridruže EU, s obzirom da Romi predstavljaju najosjetljiviju grupu stanovništva ovog regiona, saopšteno je iz Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/.

Komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji izrazio je uvjerenje da će novi ekonomski i investicioni plan Unije imati direktan uticaj na sposobnost regiona da izradi i razvije svoj ljudski i preduzetnički potencijal.

On je u obraćanju ministrima istakao da je njihovo lično angažovanje u integraciji Roma neophodno i nezaobilazno.

"Oslanjajući se na postignuća u sprovođenju Deklaracije e iz Poznanja očekujem da ćete vi i vaši lideri na narednom samitu u Sofiji potvrditi opredijeljenost da se ostvare rezultati u važnim oblastima, naročito u oblasti obrazovanja Roma i njihovog uključivanja na tržište rada", poručio je Varhelji.

Generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu rekla je da integracija Roma ne bi trebala biti pitanje empatije prema jednoj ugroženoj grupi, već pitanje principa jednakog postupa svim građanima zapadnog Balkana.

Ona je naglasila da joj je drago što je inicijativa RCC-a za podsticanje razvoja ljudskih potencijala u sklopu programa povezanosti Berlinskog procesa postala stvarnost i što je EU efikasno odgovorila na poziv zapadnog Balkana da predvidi važniju ulogu partnera iz regiona u strategiji Unije za Rome.

Direktor Kancelarije za romske inicijative fondacije Otvoreno društvo Željko Jovanović smatra da je potrebno pronaći način da se legalizuju kuće i podrže sakupljači otpada čiji je rad danas kažnjiv.

"Ako podržimo ulične prodavce, sezonske radnike, umjetnike, muzičare, možemo povećati njihovu bezbjednost, prihode i produktivnost, što im onda može pomoći da pređu u domen ekološke industrije, umjesto da ih ignorišemo i guramo dublje u neizvjesnost i siromaštvo", ukazao je Jovanović.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da mu je drago što postoji politički angažman i što se sprovodi ono što je dogovoreno u Poznanju.

"Socijalne posljedice pandemije virusa korona povećale su potrebu da se uzajamna saradnja proširi, zajedno sa EU, kako bi se postigla puna uključenost romske zajednice", naveo je Rama.

Ministri odgovorni za integraciju Roma u regionu usvojili su zaključke koji su usmjereni na legalizaciju i obezbjeđivanje pristojnog stanovanja, pri čemu RCC treba da olakša ovaj proces.

Na današnjem sastanku pozdravljena je inicijativa da BiH bude domaćin narednog ministarskog sastanka 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana