Горске службе спасавања успјешно одговарају на све задатке: Спасени животи највећи мотив

Јана Кезић
Горске службе спасавања успјешно одговарају на све задатке: Спасени животи највећи мотив

БАЊАЛУКА - Ни опаке бујице, ватрене стихије нити сурове зиме не представљају препреку припадницима горских служби спасавања у Српској који у свим ситуацијама остају досљедни својој мисији, често ризикујући сопствени живот да би спасли туђи.

Основни мото који покреће чланове Горске службе спасавања РС да раде и воле свој посао 24 часа дневно, свих 365 дана у години, је тај да један спасен живот значи исто као да је спасен цијели свијет.

То потврђује и начелник Горске службе спасавања у Фочи Ненад Иконић.

- Најљепши осјећај је када након неколико дана потраге пронађете живу особу. То је оно што у нама оставља дубок траг и велики утисак, те нам даје снагу да се боримо у свим будућим акцијама - рекао је Иконић за “Глас”.

Истиче да је љетна сезона протекла доста мирно.

- Било је доста посјетилаца туристичких атракција које покривамо. Имали смо око 15 интервенција, али, на срећу, ниједна није била са смртним исходом. Већином је била ријеч о повредама скочних зглобова - рекао је он додавши да су током љета имали и десетак потрага за несталим лицима.

Нагласио је да ће у октобру бити организован пријем и полагање испита за нове чланове, а у зиму улазе спремни, јер имају довољно људства и опреме.

- Долази период када надолазе ријеке, те самим тим буде и повећан број потрага - каже Иконић додајући да имају одличну сарадњу како са свим горким службама код нас, тако и у региону.

Начелник Горске службе спасавања Јахорина Миро Калем каже да расте број туриста на олимпијској љепотици, те да чланови горске службе обезбјеђују јавно скијалиште. Током љета, како истиче, имали су свега неколико акција, те је Јахорина као дестинација била потпуно безбједна.

- Тренутно немамо довољан број чланова, зато ћемо спровести нову обуку за пријем млађих чланова. На тај начин ћемо доћи до још обучених и опремљених спасилаца, који могу да одговоре на све задатке у сваком моменту - рекао је Калем.

Сви чланови Горске службе спасавања првенствено су, како каже, хуманисти јер у најтежим ситуацијама пружају прву помоћ људима.

- Нама је приоритет људски живот и зато ми и улажемо много у своје знање и опрему, а када неком пружите помоћ, то је оно што испуњава и тјера напријед - закључио је Калем.

Мирно љето протекло је и на територији града на Врбасу, а секретар Горске службе у Бањалуци Срђан Благојевић каже да су се посветили обукама и едукацији.

- Сада наступа вријеме када се спремамо за зимски период. Имамо довољно људства и опреме - рекао је Благојевић.

Сви саговорници нагласили су добру међусобну сарадњу, као и велику помоћ Хеликоптерског сервиса РС који им је, како кажу, увијек на услузи.

И директор Хеликоптерског сервиса РС Бобан Кустурић нагласио је одличну сарадњу с горским службама спасавања.

- Имамо одличну сарадњу и радићемо на томе да она сваким даном буде још боља, јер смо у истој мисији спасавања људи и реаговања у ванредним ситуацијама - рекао је Кустурић.

Њежнији пол

Ненад Иконић каже да међу члановима горских служби спасавања има и жена.

- У нашем саставу има 14 жена и апсолутно су равноправне с мушкарцима. Без обзира на то што су њежнији пол, наше колегинице пролазе кроз исту врсту обуке као и ми, те су подједнако храбре и одважне у свим ситуацијама - рекао је Иконић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана