Gorske službe spasavanja uspješno odgovaraju na sve zadatke: Spaseni životi najveći motiv

Jana Kezić
Gorske službe spasavanja uspješno odgovaraju na sve zadatke: Spaseni životi najveći motiv

BANjALUKA - Ni opake bujice, vatrene stihije niti surove zime ne predstavljaju prepreku pripadnicima gorskih službi spasavanja u Srpskoj koji u svim situacijama ostaju dosljedni svojoj misiji, često rizikujući sopstveni život da bi spasli tuđi.

Osnovni moto koji pokreće članove Gorske službe spasavanja RS da rade i vole svoj posao 24 časa dnevno, svih 365 dana u godini, je taj da jedan spasen život znači isto kao da je spasen cijeli svijet.

To potvrđuje i načelnik Gorske službe spasavanja u Foči Nenad Ikonić.

- Najljepši osjećaj je kada nakon nekoliko dana potrage pronađete živu osobu. To je ono što u nama ostavlja dubok trag i veliki utisak, te nam daje snagu da se borimo u svim budućim akcijama - rekao je Ikonić za “Glas”.

Ističe da je ljetna sezona protekla dosta mirno.

- Bilo je dosta posjetilaca turističkih atrakcija koje pokrivamo. Imali smo oko 15 intervencija, ali, na sreću, nijedna nije bila sa smrtnim ishodom. Većinom je bila riječ o povredama skočnih zglobova - rekao je on dodavši da su tokom ljeta imali i desetak potraga za nestalim licima.

Naglasio je da će u oktobru biti organizovan prijem i polaganje ispita za nove članove, a u zimu ulaze spremni, jer imaju dovoljno ljudstva i opreme.

- Dolazi period kada nadolaze rijeke, te samim tim bude i povećan broj potraga - kaže Ikonić dodajući da imaju odličnu saradnju kako sa svim gorkim službama kod nas, tako i u regionu.

Načelnik Gorske službe spasavanja Jahorina Miro Kalem kaže da raste broj turista na olimpijskoj ljepotici, te da članovi gorske službe obezbjeđuju javno skijalište. Tokom ljeta, kako ističe, imali su svega nekoliko akcija, te je Jahorina kao destinacija bila potpuno bezbjedna.

- Trenutno nemamo dovoljan broj članova, zato ćemo sprovesti novu obuku za prijem mlađih članova. Na taj način ćemo doći do još obučenih i opremljenih spasilaca, koji mogu da odgovore na sve zadatke u svakom momentu - rekao je Kalem.

Svi članovi Gorske službe spasavanja prvenstveno su, kako kaže, humanisti jer u najtežim situacijama pružaju prvu pomoć ljudima.

- Nama je prioritet ljudski život i zato mi i ulažemo mnogo u svoje znanje i opremu, a kada nekom pružite pomoć, to je ono što ispunjava i tjera naprijed - zaključio je Kalem.

Mirno ljeto proteklo je i na teritoriji grada na Vrbasu, a sekretar Gorske službe u Banjaluci Srđan Blagojević kaže da su se posvetili obukama i edukaciji.

- Sada nastupa vrijeme kada se spremamo za zimski period. Imamo dovoljno ljudstva i opreme - rekao je Blagojević.

Svi sagovornici naglasili su dobru međusobnu saradnju, kao i veliku pomoć Helikopterskog servisa RS koji im je, kako kažu, uvijek na usluzi.

I direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić naglasio je odličnu saradnju s gorskim službama spasavanja.

- Imamo odličnu saradnju i radićemo na tome da ona svakim danom bude još bolja, jer smo u istoj misiji spasavanja ljudi i reagovanja u vanrednim situacijama - rekao je Kusturić.

Nježniji pol

Nenad Ikonić kaže da među članovima gorskih službi spasavanja ima i žena.

- U našem sastavu ima 14 žena i apsolutno su ravnopravne s muškarcima. Bez obzira na to što su nježniji pol, naše koleginice prolaze kroz istu vrstu obuke kao i mi, te su podjednako hrabre i odvažne u svim situacijama - rekao je Ikonić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana