Дојчиновић: Потребна помоћ државе

Срна
Дојчиновић: Потребна помоћ државе

БАЊАЛУКА - Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић навео је да им је у вези са ситуацијом коју изазивају вирус корона и уведене ригорозне мјере кретања људи, робе и новца потребна помоћ државе да би могли довести воћарску сезону и производну годину до краја.

Он је навео да је на недавној телефонској сједници Управног одбора Удружења предложено надлежнима да се помогне воћарима који су регистровани као комерцијална производња (индивидуална газдинства, задруге, привредна друштва).

“Предлажемо да учествујете у дијелу трошкова набавке ђубрива и пестицида 50 одсто, те омогућите сезонску пријаву радника и субвенционишете рад истих за износ доприноса за здравствено и социјално осигурање”, саопштено је из Удружења воћара.

Из ове организације су затражили да се наредбодавно издају упутства и рокови локалним самоуправама да своје буџете за пољопривреду ставе у функцију развоја пољопривредника, а не за трошкове за плате страначких представника, и мање корисних микро пројеката.

“Износ аграрног буџета у пољопривредно оријентисаним општинама не смије бити мањи од пет одсто од укупног општинског буџета. Потребно је и да се организује и спроведе стварни и реални попис и пресјек стања комерцијалних (радно интензивних) и оних других вишегодишњих засада, те јасно одређивање у политици и стратегији развоја воћарског сектора у оквиру Стратегије развоја пољопривреде”, наводе из овог удружења.

У саопштењу се истиче да је потребно ограничити и спријечити увоз страног воћа, док се домаће не прода.

“Зауставите спекулантско понашање увозно-извозног и реекспортног лобија, који те послове ради са корумпираним службеницима појединих институција, које издају документе на ријеч, а не провјеравају и не прате ходограм робе, што је нож у леђа већини произвођача воћа”, поручују воћари.

Из ове организације су, између осталог, подсјетили да се суочавају са проблемима одлива воћара у иностранство, незанављања засада, недостатка радне снаге, пораста цијена ђубрива, пестицида, енергената и механизације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана