Dojčinović: Potrebna pomoć države

Srna
Dojčinović: Potrebna pomoć države

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović naveo je da im je u vezi sa situacijom koju izazivaju virus korona i uvedene rigorozne mjere kretanja ljudi, robe i novca potrebna pomoć države da bi mogli dovesti voćarsku sezonu i proizvodnu godinu do kraja.

On je naveo da je na nedavnoj telefonskoj sjednici Upravnog odbora Udruženja predloženo nadležnima da se pomogne voćarima koji su registrovani kao komercijalna proizvodnja (individualna gazdinstva, zadruge, privredna društva).

“Predlažemo da učestvujete u dijelu troškova nabavke đubriva i pesticida 50 odsto, te omogućite sezonsku prijavu radnika i subvencionišete rad istih za iznos doprinosa za zdravstveno i socijalno osiguranje”, saopšteno je iz Udruženja voćara.

Iz ove organizacije su zatražili da se naredbodavno izdaju uputstva i rokovi lokalnim samoupravama da svoje budžete za poljoprivredu stave u funkciju razvoja poljoprivrednika, a ne za troškove za plate stranačkih predstavnika, i manje korisnih mikro projekata.

“Iznos agrarnog budžeta u poljoprivredno orijentisanim opštinama ne smije biti manji od pet odsto od ukupnog opštinskog budžeta. Potrebno je i da se organizuje i sprovede stvarni i realni popis i presjek stanja komercijalnih (radno intenzivnih) i onih drugih višegodišnjih zasada, te jasno određivanje u politici i strategiji razvoja voćarskog sektora u okviru Strategije razvoja poljoprivrede”, navode iz ovog udruženja.

U saopštenju se ističe da je potrebno ograničiti i spriječiti uvoz stranog voća, dok se domaće ne proda.

“Zaustavite spekulantsko ponašanje uvozno-izvoznog i reeksportnog lobija, koji te poslove radi sa korumpiranim službenicima pojedinih institucija, koje izdaju dokumente na riječ, a ne provjeravaju i ne prate hodogram robe, što je nož u leđa većini proizvođača voća”, poručuju voćari.

Iz ove organizacije su, između ostalog, podsjetili da se suočavaju sa problemima odliva voćara u inostranstvo, nezanavljanja zasada, nedostatka radne snage, porasta cijena đubriva, pesticida, energenata i mehanizacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana