Ђокић : Јачањем институција и економије сачувати суверенитет

Srna
Foto: Agencije

БАЊАЛУКА- Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић поручио је да само договором и заједничким радом на јачању институција Република Српска и економије, Српска има шансе да опстаје и сачува суверенитет који јој гарантује Дејтонски мировни споразум.

 

Ђокић је напоменуо да је Република Српска једина која се и 27 година након потписивања Дејтонског споразума придржава онога што је парафирано у бази Рајт Петерсон и мора да истраје на очувању суштине овог споразума.

Он је подсјетио да је БиХ као државна заједница два ентитета Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ створена потписивањем мировног споразума у Дејтону, саопштено је из СП-а.

"Међутим, скоро три деценије касније ми се и даље боримо да одржимо оно што нам је споразумом омогућено, а то је очување субјективитета ентитета. Институције Српске се све вријеме придржавају оног што је написано у споразуму и анексима, за разлику од многих који годинама уназад разним наметнутим одлукама и злоупотребом разних овлашћења љуљају темеље и онако компликованој заједници", сматра Ђокић.

Он је истакао да Република Српска мора да истраје на очувању суштине Дејтонског мировног споразума.

"Када би се све стране придржавале његове суштине, успјели бисмо да се одупремо перманентном мијешању странаца и одлукама које намећу. Међутим, очигледно је да некоме одговара да се на овом тлу константно дешавају политичке кризе и неспоразуми", рекао је Ђокић.

Данас се навршило 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак. Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана