Đokić : Jačanjem institucija i ekonomije sačuvati suverenitet

Srna
Foto: Agencije

BANjALUKA- Predsjednik Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić poručio je da samo dogovorom i zajedničkim radom na jačanju institucija Republika Srpska i ekonomije, Srpska ima šanse da opstaje i sačuva suverenitet koji joj garantuje Dejtonski mirovni sporazum.

 

Đokić je napomenuo da je Republika Srpska jedina koja se i 27 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma pridržava onoga što je parafirano u bazi Rajt Peterson i mora da istraje na očuvanju suštine ovog sporazuma.

On je podsjetio da je BiH kao državna zajednica dva entiteta Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ stvorena potpisivanjem mirovnog sporazuma u Dejtonu, saopšteno je iz SP-a.

"Međutim, skoro tri decenije kasnije mi se i dalje borimo da održimo ono što nam je sporazumom omogućeno, a to je očuvanje subjektiviteta entiteta. Institucije Srpske se sve vrijeme pridržavaju onog što je napisano u sporazumu i aneksima, za razliku od mnogih koji godinama unazad raznim nametnutim odlukama i zloupotrebom raznih ovlašćenja ljuljaju temelje i onako komplikovanoj zajednici", smatra Đokić.

On je istakao da Republika Srpska mora da istraje na očuvanju suštine Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Kada bi se sve strane pridržavale njegove suštine, uspjeli bismo da se odupremo permanentnom miješanju stranaca i odlukama koje nameću. Međutim, očigledno je da nekome odgovara da se na ovom tlu konstantno dešavaju političke krize i nesporazumi", rekao je Đokić.

Danas se navršilo 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana