Ђаковић: Неће бити смањења плата за запослене у установама културе

Srna
Ђаковић: Неће бити смањења плата за запослене у установама културе

БАЊАЛУКА - За 630 запослених радника у установама културе Републике Српске неће бити смањене плате и накнаде, а о њиховим повећањима ће се одлучивати у четвртом кварталу године, рекла је данас у Бањалуци помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Ђаковићева је истакла и да су у протекле двије године у два наврата повећане плате за запослене у установама културе, те да су прошле године за осам одсто повећане плате запосленима са високом стручном спремом.

"Ове године су, такође, ишла повећања од пет до 20 одсто, у зависности од коефицијента, те су они са најнижим коефицијентом добили повећање за 20 одсто, док су они са највишим за пет одсто", рекла је Ђаковићева на конференицији за новинаре након састанка Савјета за установе културе Синдиката образовања, науке и културе Српске.

Она је навела и да ресорно министарство издваја око 13,2 милиона КМ за плате радника у ресору културе.

Ђаковићева је навела да је ресорно минстарство у посљедње вријеме добило и захтјеве за признавање стручних звања, односно напредовања у неким установама културе, те да ће се у складу са расположивим средствима у буџету покушати наћи начин да се изађе у сусрет овим захтјевима.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић изразио је задовољство шро су институције Републике Српске истакле да нема никаквих смањења плата и накнада за раднике у институцијама културе у наредном периоду.

Гњатић је одао признање радницима у области културе, који су у ванредним условима епидемије вируса корона урадили свој посао на најбољи могући начин.

"У том тешком времену одржали су посао и институције културе, те су дали значајан допринос да људи превазиђу проблеме у моментима изолације", нагласио је Гњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана