Đaković: Neće biti smanjenja plata za zaposlene u ustanovama kulture

Srna
Đaković: Neće biti smanjenja plata za zaposlene u ustanovama kulture

BANjALUKA - Za 630 zaposlenih radnika u ustanovama kulture Republike Srpske neće biti smanjene plate i naknade, a o njihovim povećanjima će se odlučivati u četvrtom kvartalu godine, rekla je danas u Banjaluci pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Đakovićeva je istakla i da su u protekle dvije godine u dva navrata povećane plate za zaposlene u ustanovama kulture, te da su prošle godine za osam odsto povećane plate zaposlenima sa visokom stručnom spremom.

"Ove godine su, takođe, išla povećanja od pet do 20 odsto, u zavisnosti od koeficijenta, te su oni sa najnižim koeficijentom dobili povećanje za 20 odsto, dok su oni sa najvišim za pet odsto", rekla je Đakovićeva na konfereniciji za novinare nakon sastanka Savjeta za ustanove kulture Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske.

Ona je navela i da resorno ministarstvo izdvaja oko 13,2 miliona KM za plate radnika u resoru kulture.

Đakovićeva je navela da je resorno minstarstvo u posljednje vrijeme dobilo i zahtjeve za priznavanje stručnih zvanja, odnosno napredovanja u nekim ustanovama kulture, te da će se u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu pokušati naći način da se izađe u susret ovim zahtjevima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić izrazio je zadovoljstvo šro su institucije Republike Srpske istakle da nema nikakvih smanjenja plata i naknada za radnike u institucijama kulture u narednom periodu.

Gnjatić je odao priznanje radnicima u oblasti kulture, koji su u vanrednim uslovima epidemije virusa korona uradili svoj posao na najbolji mogući način.

"U tom teškom vremenu održali su posao i institucije kulture, te su dali značajan doprinos da ljudi prevaziđu probleme u momentima izolacije", naglasio je Gnjatić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana