Ђаци поново “пали на испиту”

Милијана Латиновић
Ђаци поново “пали на испиту”

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Међународно истраживање је показало да је знање ученика четвртих разреда основних школа у БиХ из математике и природних наука испод просјека, због чега је неопходно побољшати квалитет наставе и суштински промијенити наставне планове и програме који би требало да се заснивају на исходима учења.

Међународно истраживање трендова у знању математике и природних наука “ТИМСС 2019” за БиХ, које је одржано у мају прошле године у 178 основних школа и 336 одјељења, обухватило је 5.628 ђака у Српској и ФБиХ.

Према резултатима, које је јуче објавила Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ, ученици су на тесту из математике остварили 452 бода, а на тесту из природних наука 459, што позиционира БиХ испод просјека ТИМСС скале који износи 500 бодова. Од земаља окружења боља достигнућа из математике остварили су ученици из Србије са 508 бодова и Хрватске са 509 бодова. Из природних наука ученици из Србије постигли су 517 бодова, а ученици из Хрватске 524 бода.

У Агенцији наводе да ће 15. децембра одржати онлајн конференцију на којој ће бити представљена свеобухватна анализа прикупљених података, што ће омогућити детаљан увид у резултате и препоруке ТИМСС истраживања, као и практичан начин њихове примјене за унапређење образовања у БиХ.

Резултати ученика из БиХ такође су били испод просјека и у глобалном истраживању у образовању ПИСА које је спроведено 2018. године.  БиХ је тада заузела 62. мјесто од 79 земаља свијета, а сваки други тестирани ученик оцијењен је као функционално неписмен.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истиче да резултати ТИМСС-а ништа не говоре о образовном систему Српске.

- Агенција, нажалост, поново износи податке као да је ријеч о образовном систему БиХ, који не постоји, јер је образовање у надлежности ентитета РС, односно кантона у ФБиХ. Очекивали смо да нам се представе појединачни резултати, јер се у оквиру неких земаља објављују и резултати по регијама - рекао је Дамјановић за “Глас Српске”.

Он је подсјетио да је Влада РС заузела став да у свим међународним тестирањима морају бити приказани резултати Српске.

- Не тврдим да би резултати ученика из Српске били бољи у односу на приказане, али циљ међународних тестирања је да укажу на недостатке како бисмо знали шта да коригујемо у нашем образовном систему, а ми то из представљених резултата не видимо - рекао је Дамјановић подсјетивши да Српска није добила ни резултат ПИСА истраживања.

Предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске, старохерцеговачке и доњоподрињске регије Данијела Мрда рекла је за “Глас Српске” да се процес образовања стално унапређује.

- Оно чиме се бавимо и у чему истрајавамо јесте да се фокус образовања са репродуктивног, како је некада било, стави на функционално знање, односно да лекције научене на часу ђаци знају примијенити у животу и сигурно је да ће и резултати у будућности бити бољи - рекла је Мрда.

Додала је да су међународна тестирања другачија од онога на шта су ђаци у Српској навикли те да је и то један од разлога зашто су резултати такви какви јесу. Мрда је нагласила да не треба да занемаримо чињеницу да се ђаци из Српске са међународних такмичења углавном враћају окићени медаљама те да је то једна од потврда њиховог знања, које је само потребно унаприједити како би резултати били још бољи.

 Криза учења

- БиХ је запала у кризу учења и неопходно је да образовне власти хитно смисле и спроведу свеобухватне образовне реформе, наводи се у заједничкој изјави Делегације у БиХ, Мисије ОЕБС-а, Канцеларије УНИЦЕФ-а и америчке амбасаде у БиХ. У изјави се наводи да то показују резултати ПИСА истраживања за 2018, а сада су то потврдили и резултати ТИМСС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана