Đaci ponovo “pali na ispitu”

Milijana Latinović
Đaci ponovo “pali na ispitu”

BANjALUKA, SARAJEVO - Međunarodno istraživanje je pokazalo da je znanje učenika četvrtih razreda osnovnih škola u BiH iz matematike i prirodnih nauka ispod prosjeka, zbog čega je neophodno poboljšati kvalitet nastave i suštinski promijeniti nastavne planove i programe koji bi trebalo da se zasnivaju na ishodima učenja.

Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka “TIMSS 2019” za BiH, koje je održano u maju prošle godine u 178 osnovnih škola i 336 odjeljenja, obuhvatilo je 5.628 đaka u Srpskoj i FBiH.

Prema rezultatima, koje je juče objavila Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, učenici su na testu iz matematike ostvarili 452 boda, a na testu iz prirodnih nauka 459, što pozicionira BiH ispod prosjeka TIMSS skale koji iznosi 500 bodova. Od zemalja okruženja bolja dostignuća iz matematike ostvarili su učenici iz Srbije sa 508 bodova i Hrvatske sa 509 bodova. Iz prirodnih nauka učenici iz Srbije postigli su 517 bodova, a učenici iz Hrvatske 524 boda.

U Agenciji navode da će 15. decembra održati onlajn konferenciju na kojoj će biti predstavljena sveobuhvatna analiza prikupljenih podataka, što će omogućiti detaljan uvid u rezultate i preporuke TIMSS istraživanja, kao i praktičan način njihove primjene za unapređenje obrazovanja u BiH.

Rezultati učenika iz BiH takođe su bili ispod prosjeka i u globalnom istraživanju u obrazovanju PISA koje je sprovedeno 2018. godine.  BiH je tada zauzela 62. mjesto od 79 zemalja svijeta, a svaki drugi testirani učenik ocijenjen je kao funkcionalno nepismen.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ističe da rezultati TIMSS-a ništa ne govore o obrazovnom sistemu Srpske.

- Agencija, nažalost, ponovo iznosi podatke kao da je riječ o obrazovnom sistemu BiH, koji ne postoji, jer je obrazovanje u nadležnosti entiteta RS, odnosno kantona u FBiH. Očekivali smo da nam se predstave pojedinačni rezultati, jer se u okviru nekih zemalja objavljuju i rezultati po regijama - rekao je Damjanović za “Glas Srpske”.

On je podsjetio da je Vlada RS zauzela stav da u svim međunarodnim testiranjima moraju biti prikazani rezultati Srpske.

- Ne tvrdim da bi rezultati učenika iz Srpske bili bolji u odnosu na prikazane, ali cilj međunarodnih testiranja je da ukažu na nedostatke kako bismo znali šta da korigujemo u našem obrazovnom sistemu, a mi to iz predstavljenih rezultata ne vidimo - rekao je Damjanović podsjetivši da Srpska nije dobila ni rezultat PISA istraživanja.

Predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske, starohercegovačke i donjopodrinjske regije Danijela Mrda rekla je za “Glas Srpske” da se proces obrazovanja stalno unapređuje.

- Ono čime se bavimo i u čemu istrajavamo jeste da se fokus obrazovanja sa reproduktivnog, kako je nekada bilo, stavi na funkcionalno znanje, odnosno da lekcije naučene na času đaci znaju primijeniti u životu i sigurno je da će i rezultati u budućnosti biti bolji - rekla je Mrda.

Dodala je da su međunarodna testiranja drugačija od onoga na šta su đaci u Srpskoj navikli te da je i to jedan od razloga zašto su rezultati takvi kakvi jesu. Mrda je naglasila da ne treba da zanemarimo činjenicu da se đaci iz Srpske sa međunarodnih takmičenja uglavnom vraćaju okićeni medaljama te da je to jedna od potvrda njihovog znanja, koje je samo potrebno unaprijediti kako bi rezultati bili još bolji.

 Kriza učenja

- BiH je zapala u krizu učenja i neophodno je da obrazovne vlasti hitno smisle i sprovedu sveobuhvatne obrazovne reforme, navodi se u zajedničkoj izjavi Delegacije u BiH, Misije OEBS-a, Kancelarije UNICEF-a i američke ambasade u BiH. U izjavi se navodi da to pokazuju rezultati PISA istraživanja za 2018, a sada su to potvrdili i rezultati TIMSS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana