Цвијановић у Вукосављу: Видљиви резултати заједничког рада републичког и локалног нивоа

Срна
Цвијановић у Вукосављу: Видљиви резултати заједничког рада републичког и локалног нивоа

ВУКОСАВЉЕ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас да је општина Вукосавље једна од оних у којој су видљиви резултати заједничког рада републичких институција и локалног нивоа, те напоменула да ће институције и даље бити на услузи овој локалној заједници.

Цвијановићева је истакла да је поносна и почаствована што је добила високо признање у Вукосављу.

-Ово је други пут да Повеља општине Вукосавље уопште буде додијељена некоме. И то је плод нашег заједничког рада. Они су препознали мој ангажман, и раније као предсједника Владе, а и као предсједника Републике и овако ми захвалили. Ја ћу своју захвалност изразити тиме што ћемо сигурно бити поуздани партнери и у наредном периоду - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске напоменула да је приоритет у наредном периоду направити додатне садржаје који ће људе држати у Вукосављу, а што подразумијева школе, вртић, те ствари потребне за културне и спортске активности.

-Један од приоритета биће и изградња пословне зоне. Близина ауто-пута и све што он носи у понуду ставља бројне капацитете и ми желимо да са локалним властима припремимо те капацитете, како би се ту нашла права пословна зона - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће заједнички рад бити настављен.

-Поносна сам што смо данас у Вукосављу, гдје више нема проблема са асфалтирањем путева. Када је ријеч о водоснабдијевању, дошли смо до задње фазе, пројекат премашује 1,3 милиона КМ, потребно је још обезбиједити 400 до 500 хиљада КМ, а на шта се рачунало из европских средстава - рекла је Цвијановићева новинарима у Вукосављу.

Ако то не буде било могуће и ако не буде донесена одлука о еврпским средствима у наредних неколико седмица, Цвијановића каже да постоји и друга опција.

-Ми смо нашли модалитете како ћемо ријешити тај горући проблем. Вукосавље је општина која добро функционише, има стабилан буџет, није ни два одсто задужена, те је и сама капацитирана да рјешава одређене проблеме. Међутим, брига републичких институција је била евидентна - рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да, кад буде завршен овај дио у вези водоснабдијевањем, остаје дио који се тиче уређења спортске дворане у Вукосављу, односно фискултурне сале, као и неки други пројекти.

-Радује ме да је ово успјешна мултиетничка заједница. Влада Републике Српске воли када су општине стабилне и знају да делегирају и кандидују своје пројекте. Бићемо на услузи свим нашим људима који живе у Вукосављу - рекла је Цвијановићева.

Начелник Вукосавља Борислав Ракић рекао је данас да су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и Влада Српске дали огроман допринос развоју и напретку општине Вукосавље.

Ракић је рекао новинарима да је Цвијановићевој данас уручио Повељу општине Вукосавље у знак захвалности за сву подршку и помоћ коју је пружала овој локалној заједници како би она данас постала оно што јесте.

-Велика захвалност предсједнику Републике Српске која је несебичном подршком Вукосављу показала шта значи бити предсједник свих грађана -  рекао је Ракић.

Он је подсјетио да је општина Вукосавље током свог постојања додијелила само двије повеље, од којих једну данас Цвијановићевој.

-У Вукосавље смо завршили бројне пројекте, уз подршку Владе Српске и Кабинета предсједника Републике Српске, међу којима је и изградња нове зграде административног центра у коју је уложено близу милион КМ, од чега је Влада обезбиједила 600.000 КМ - рекао је Ракић.

Када је у питању путна инфраструктура, Ракић је рекао да су на подручју ове општине асфалтирани и завршени сви путеви и да је ријеч о грант средствима Владе Српске, те из Кабинета предсједника.

-Путни појас који ће бити завршен наредних дана од центра општине до Мјезне заједнице Пећник, вриједности је 150.000 КМ, такође, финансира Влада Српске - рекао је Ракић.

У насељеном мјесту Вукосавље гдје живе искључиво расељена лица, каже Ракић, Влада Српске је финансирала комплетно асфалтирање путева.

Он је додао да је, као један од горућих проблема, остало питање водоснабдијевања и да тај пројекат, који је важан за развој привреде и живота, „коче“ европске, а не институције Републке Српске.

-Европски партнери нас константно враћају корак назад. Када смо завршили елаборат о залихама воде, они траже нешто ново. Све изгледа као зачарани круг - рекао је Ракић.

Уколико се ово не почне рјешавати, каже Ракић, општина Вукосавље ће тражити неку другу финансијску конструкцију како би наредне године могла да распише тендер за потисни вод.

-Имамо ријешено питање водоцрпилишта, изграђену комплетну нову мрежу на подручју цијеле општине и базене, а остао само потисни вод чија је вриједност нешто више од 500.000 КМ - рекао је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана