Cvijanović u Vukosavlju: Vidljivi rezultati zajedničkog rada republičkog i lokalnog nivoa

Srna
Cvijanović u Vukosavlju: Vidljivi rezultati zajedničkog rada republičkog i lokalnog nivoa

VUKOSAVLjE - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas da je opština Vukosavlje jedna od onih u kojoj su vidljivi rezultati zajedničkog rada republičkih institucija i lokalnog nivoa, te napomenula da će institucije i dalje biti na usluzi ovoj lokalnoj zajednici.

Cvijanovićeva je istakla da je ponosna i počastvovana što je dobila visoko priznanje u Vukosavlju.

-Ovo je drugi put da Povelja opštine Vukosavlje uopšte bude dodijeljena nekome. I to je plod našeg zajedničkog rada. Oni su prepoznali moj angažman, i ranije kao predsjednika Vlade, a i kao predsjednika Republike i ovako mi zahvalili. Ja ću svoju zahvalnost izraziti time što ćemo sigurno biti pouzdani partneri i u narednom periodu - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske napomenula da je prioritet u narednom periodu napraviti dodatne sadržaje koji će ljude držati u Vukosavlju, a što podrazumijeva škole, vrtić, te stvari potrebne za kulturne i sportske aktivnosti.

-Jedan od prioriteta biće i izgradnja poslovne zone. Blizina auto-puta i sve što on nosi u ponudu stavlja brojne kapacitete i mi želimo da sa lokalnim vlastima pripremimo te kapacitete, kako bi se tu našla prava poslovna zona - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će zajednički rad biti nastavljen.

-Ponosna sam što smo danas u Vukosavlju, gdje više nema problema sa asfaltiranjem puteva. Kada je riječ o vodosnabdijevanju, došli smo do zadnje faze, projekat premašuje 1,3 miliona KM, potrebno je još obezbijediti 400 do 500 hiljada KM, a na šta se računalo iz evropskih sredstava - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Vukosavlju.

Ako to ne bude bilo moguće i ako ne bude donesena odluka o evrpskim sredstvima u narednih nekoliko sedmica, Cvijanovića kaže da postoji i druga opcija.

-Mi smo našli modalitete kako ćemo riješiti taj gorući problem. Vukosavlje je opština koja dobro funkcioniše, ima stabilan budžet, nije ni dva odsto zadužena, te je i sama kapacitirana da rješava određene probleme. Međutim, briga republičkih institucija je bila evidentna - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da, kad bude završen ovaj dio u vezi vodosnabdijevanjem, ostaje dio koji se tiče uređenja sportske dvorane u Vukosavlju, odnosno fiskulturne sale, kao i neki drugi projekti.

-Raduje me da je ovo uspješna multietnička zajednica. Vlada Republike Srpske voli kada su opštine stabilne i znaju da delegiraju i kandiduju svoje projekte. Bićemo na usluzi svim našim ljudima koji žive u Vukosavlju - rekla je Cvijanovićeva.

Načelnik Vukosavlja Borislav Rakić rekao je danas da su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Vlada Srpske dali ogroman doprinos razvoju i napretku opštine Vukosavlje.

Rakić je rekao novinarima da je Cvijanovićevoj danas uručio Povelju opštine Vukosavlje u znak zahvalnosti za svu podršku i pomoć koju je pružala ovoj lokalnoj zajednici kako bi ona danas postala ono što jeste.

-Velika zahvalnost predsjedniku Republike Srpske koja je nesebičnom podrškom Vukosavlju pokazala šta znači biti predsjednik svih građana -  rekao je Rakić.

On je podsjetio da je opština Vukosavlje tokom svog postojanja dodijelila samo dvije povelje, od kojih jednu danas Cvijanovićevoj.

-U Vukosavlje smo završili brojne projekte, uz podršku Vlade Srpske i Kabineta predsjednika Republike Srpske, među kojima je i izgradnja nove zgrade administrativnog centra u koju je uloženo blizu milion KM, od čega je Vlada obezbijedila 600.000 KM - rekao je Rakić.

Kada je u pitanju putna infrastruktura, Rakić je rekao da su na području ove opštine asfaltirani i završeni svi putevi i da je riječ o grant sredstvima Vlade Srpske, te iz Kabineta predsjednika.

-Putni pojas koji će biti završen narednih dana od centra opštine do Mjezne zajednice Pećnik, vrijednosti je 150.000 KM, takođe, finansira Vlada Srpske - rekao je Rakić.

U naseljenom mjestu Vukosavlje gdje žive isključivo raseljena lica, kaže Rakić, Vlada Srpske je finansirala kompletno asfaltiranje puteva.

On je dodao da je, kao jedan od gorućih problema, ostalo pitanje vodosnabdijevanja i da taj projekat, koji je važan za razvoj privrede i života, „koče“ evropske, a ne institucije Republke Srpske.

-Evropski partneri nas konstantno vraćaju korak nazad. Kada smo završili elaborat o zalihama vode, oni traže nešto novo. Sve izgleda kao začarani krug - rekao je Rakić.

Ukoliko se ovo ne počne rješavati, kaže Rakić, opština Vukosavlje će tražiti neku drugu finansijsku konstrukciju kako bi naredne godine mogla da raspiše tender za potisni vod.

-Imamo riješeno pitanje vodocrpilišta, izgrađenu kompletnu novu mrežu na području cijele opštine i bazene, a ostao samo potisni vod čija je vrijednost nešto više od 500.000 KM - rekao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana