Ћорић: Захваљујући реструктурисању, “Жељезнице” немају дуговања

Срна
Ћорић: Захваљујући реструктурисању, “Жељезнице” немају дуговања

ДОБОЈ - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић истиче да предузеће “Жељезнице Републике Српске”, захваљујући процесу реструктурисања, данас не дугује ником ништа.

 “Рјешење је донесено. Ми ћемо обавезе пребацити у капитал. Биће измирени и они повјериоци који у наредном периоду буду захтијевали исплате по том основу”, изјавио је Ћорић новинарима у Добоју након данашњег састанка са руководством “Жељезнице Републике Српске”.

Он наводи да су “Жељезнице” прва компанија у Републици Српској са оваквим видом реструктурисања, за које каже да је било неопходно и које се одвија добром динамиком.

“За све нас је то нови изазов са којим се суочавамо, али смо дефинисали и динамику и стратегију и за све што долази имаћемо праве одговоре и најболја рјешења”, каже Ћорић и истиче да је ријеч о предузећу стратешки важном за Српску.

Он подсјећа на недавно одржана два састанка са представницима Свјетске банке на којима је уочен застој у спровођенју треће компоненте, односно организационог реструктурисанја.

“Жељезнице су урадиле дио посла који је до њих. Чекамо да се консултанти одреде да ли је то најбољи модел за будуће дефинисанје организације унутар Жељезница Републике Српске. У складу са тим, Жељезнице ће добити подршку ресорног министарства и Владе Републике Српске. Наш је циљ да дођемо до три предузећа јер је то став управе Жељезница, синдиката и свих који данас функционишу у овом систему”, наглашава Ћорић.

Он истиче да је ријеч о моделу по узору на Словенију који треба да буде одржив, да задржи доволјан број радника, те обезбиједи респектабилно и профитабилно послованје.

Ћорић каже да ће управа “Жељезница” морати да дефинише тачна радна мјеста у три нова предузећа, са адекватним начином збрињавања вишка радника.

Он наводи да га је руководство “Жељезница” информисало да је током прошле године евидентиран пад одређених прихода у околностима пандемије вируса корона, те да се у овој години очекују болји резултати.

Вршилац дужности генералног директора “Жељезница Републике Срске” Жељко Радић подсјећа да, према споразуму са Свјетском банком, ова компанија има три компоненте реструктурисања - власничко, радна снага и организационо.

Он је подсјетио да ће, према одлуци Владе Српске усвојене у децембру прошле године, “Жељезнице” бити организоване као холдинг са одређеним бројем зависних предузећа.

“Кровно је холдинг, а нижа организациона предузећа била би инфрасруктура, превоз путника и карго”, рекао је Радић и појаснио да би се на нивоу холдинга одређивали основни параметри, а свако зависно предузеће имало би засебне планове и билансе.

Он каже да је планом зацртано да се сви процеси реструктурисања заврше у овој години.

Радић наводи да је тренутно у “Жељезницама” запослено 2.170 радника, односно прекомјерна 72 радника од циљних 2.098, те додао да у овој години треба да буде пензионисано 90 радника.

Он је указао на проблем вишка одређеног броја админстративних радника, као и на потребу законског збрињавања радника са смањеном радном способношћу.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 22. фебруара 2018. године одлуку о прихватању задужења Српске од 51,3 милиона евра код Свјетске банке за пројекат реструктурисања “Жељезница Републике Српске” с циљем унапређења оперативне ефикасности и финансијске одрживости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана