Ćorić: Zahvaljujući restrukturisanju, “Željeznice” nemaju dugovanja

Srna
Ćorić: Zahvaljujući restrukturisanju, “Željeznice” nemaju dugovanja

DOBOJ - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić ističe da preduzeće “Željeznice Republike Srpske”, zahvaljujući procesu restrukturisanja, danas ne duguje nikom ništa.

 “Rješenje je doneseno. Mi ćemo obaveze prebaciti u kapital. Biće izmireni i oni povjerioci koji u narednom periodu budu zahtijevali isplate po tom osnovu”, izjavio je Ćorić novinarima u Doboju nakon današnjeg sastanka sa rukovodstvom “Željeznice Republike Srpske”.

On navodi da su “Željeznice” prva kompanija u Republici Srpskoj sa ovakvim vidom restrukturisanja, za koje kaže da je bilo neophodno i koje se odvija dobrom dinamikom.

“Za sve nas je to novi izazov sa kojim se suočavamo, ali smo definisali i dinamiku i strategiju i za sve što dolazi imaćemo prave odgovore i najbolja rješenja”, kaže Ćorić i ističe da je riječ o preduzeću strateški važnom za Srpsku.

On podsjeća na nedavno održana dva sastanka sa predstavnicima Svjetske banke na kojima je uočen zastoj u sprovođenju treće komponente, odnosno organizacionog restrukturisanja.

“Željeznice su uradile dio posla koji je do njih. Čekamo da se konsultanti odrede da li je to najbolji model za buduće definisanje organizacije unutar Željeznica Republike Srpske. U skladu sa tim, Željeznice će dobiti podršku resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske. Naš je cilj da dođemo do tri preduzeća jer je to stav uprave Željeznica, sindikata i svih koji danas funkcionišu u ovom sistemu”, naglašava Ćorić.

On ističe da je riječ o modelu po uzoru na Sloveniju koji treba da bude održiv, da zadrži dovoljan broj radnika, te obezbijedi respektabilno i profitabilno poslovanje.

Ćorić kaže da će uprava “Željeznica” morati da definiše tačna radna mjesta u tri nova preduzeća, sa adekvatnim načinom zbrinjavanja viška radnika.

On navodi da ga je rukovodstvo “Željeznica” informisalo da je tokom prošle godine evidentiran pad određenih prihoda u okolnostima pandemije virusa korona, te da se u ovoj godini očekuju bolji rezultati.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Željeznica Republike Srske” Željko Radić podsjeća da, prema sporazumu sa Svjetskom bankom, ova kompanija ima tri komponente restrukturisanja - vlasničko, radna snaga i organizaciono.

On je podsjetio da će, prema odluci Vlade Srpske usvojene u decembru prošle godine, “Željeznice” biti organizovane kao holding sa određenim brojem zavisnih preduzeća.

“Krovno je holding, a niža organizaciona preduzeća bila bi infrasruktura, prevoz putnika i kargo”, rekao je Radić i pojasnio da bi se na nivou holdinga određivali osnovni parametri, a svako zavisno preduzeće imalo bi zasebne planove i bilanse.

On kaže da je planom zacrtano da se svi procesi restrukturisanja završe u ovoj godini.

Radić navodi da je trenutno u “Željeznicama” zaposleno 2.170 radnika, odnosno prekomjerna 72 radnika od ciljnih 2.098, te dodao da u ovoj godini treba da bude penzionisano 90 radnika.

On je ukazao na problem viška određenog broja adminstrativnih radnika, kao i na potrebu zakonskog zbrinjavanja radnika sa smanjenom radnom sposobnošću.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 22. februara 2018. godine odluku o prihvatanju zaduženja Srpske od 51,3 miliona evra kod Svjetske banke za projekat restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske” s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana