БиХ има висок проценат кршења ауторских права

Срна
БиХ има висок проценат кршења ауторских права

БРЧКО - Потпредсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Андријана Писаревић изјавила је данас да у БиХ постоји око 1.300 портала и других медијских кућа који масовно преузимају вијести и фотографије једни од других, те да је свако починио крађу уколико их је преузео без одобрења аутора.

Она је навела да синдикат веома мало може да уради на заштити ауторских права медијских радника и запослених у издавачкој дјелатности јер су суочени са низом других проблема тих радника.

“Када су у питању ауторска дјела, новинари, сниматељи и фото-репортери који су оштећени обично се обраћају судовима преко адвоката или удружењима, а ријетко синдикатима из простог разлога што то није права адреса. Али, сигурно је да синдикат може да пружи бесплатну правну заштиту”, рекла Писаревићева новинарима у Брчком гдје је данас одржана радионица о заштити ауторских права новинара и других медијских радника у БиХ.

Универзитетски професор права из Травника Харис Хасић рекао је да БиХ има веома висок проценат повреде ауторских права, што није санкционисано механизмима који су предвиђени да се примијене у тим случајевима.

Он сматра да су ауторска права у БиХ релативно добро заштићена законом, али да је највећи проблем недостатак свијести о ауторским правима и њиховом познавању.

“Други највећи проблем јесте примјена тих закона, посебно у домену судова, инспектората и у кривично-правном санкционисању повреда ауторских права”, рекао је Хасић.

Предсједник Клуба новинара “Босанска Посавина” из Брчког Адмир Кадрић рекао је да је Удружење БХ новинари припремило ходограм активности чији је циљ едукација новинара о заштити ауторских права, те да ће ускоро бити доступан свим новинарима.

Удружење БХ новинари организовало је данас у Брчком прву радионицу о заштити ауторских права новинара и других медијских радника у БиХ која ће бити одржана у још неколико градова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана