BiH ima visok procenat kršenja autorskih prava

Srna
BiH ima visok procenat kršenja autorskih prava

BRČKO - Potpredsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Andrijana Pisarević izjavila je danas da u BiH postoji oko 1.300 portala i drugih medijskih kuća koji masovno preuzimaju vijesti i fotografije jedni od drugih, te da je svako počinio krađu ukoliko ih je preuzeo bez odobrenja autora.

Ona je navela da sindikat veoma malo može da uradi na zaštiti autorskih prava medijskih radnika i zaposlenih u izdavačkoj djelatnosti jer su suočeni sa nizom drugih problema tih radnika.

“Kada su u pitanju autorska djela, novinari, snimatelji i foto-reporteri koji su oštećeni obično se obraćaju sudovima preko advokata ili udruženjima, a rijetko sindikatima iz prostog razloga što to nije prava adresa. Ali, sigurno je da sindikat može da pruži besplatnu pravnu zaštitu”, rekla Pisarevićeva novinarima u Brčkom gdje je danas održana radionica o zaštiti autorskih prava novinara i drugih medijskih radnika u BiH.

Univerzitetski profesor prava iz Travnika Haris Hasić rekao je da BiH ima veoma visok procenat povrede autorskih prava, što nije sankcionisano mehanizmima koji su predviđeni da se primijene u tim slučajevima.

On smatra da su autorska prava u BiH relativno dobro zaštićena zakonom, ali da je najveći problem nedostatak svijesti o autorskim pravima i njihovom poznavanju.

“Drugi najveći problem jeste primjena tih zakona, posebno u domenu sudova, inspektorata i u krivično-pravnom sankcionisanju povreda autorskih prava”, rekao je Hasić.

Predsjednik Kluba novinara “Bosanska Posavina” iz Brčkog Admir Kadrić rekao je da je Udruženje BH novinari pripremilo hodogram aktivnosti čiji je cilj edukacija novinara o zaštiti autorskih prava, te da će uskoro biti dostupan svim novinarima.

Udruženje BH novinari organizovalo je danas u Brčkom prvu radionicu o zaštiti autorskih prava novinara i drugih medijskih radnika u BiH koja će biti održana u još nekoliko gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana