Бањалучки ПМФ дио великог ЕРАЗМУС+ пројекта: Заједнички циљ сачувати квалитет вода

Јелена Станић
Бањалучки ПМФ дио великог ЕРАЗМУС+ пројекта: Заједнички циљ сачувати квалитет вода

БАЊАЛУКА - Квалитет ријека које протичу Српском и БиХ веома је добар због чега морамо настојати да их сачувамо, али и да унаприједимо контролу квалитета воде коју пијемо и од које зависи здравље људи.

Казала је ово за “Глас Српске” руководилац студијског програма Биологија на Природно-математичком факултету у Бањалуци Биљана Лубарда и нагласила да се површинске воде све више загађују на разне начине, те да је питке воде на планети све мање.

Лубарда је додала да је неопходан правилан мониторинг површинских вода како би се очувао и унаприједио квалитет вода, али и животна средина у цјелини.

- У савременом добу, професионалци се морају цијелог живота надограђивати и стицати нова знања и из тог разлога су нам неопходни пројекти који ће пружити додатне едукације које ће им омогућити да свој посао обављају на што бољем нивоу - истакла је Лубарда.

Један од оваквих програма, каже она, је ЕРАЗМУС+ пројекат “Развој мастер курикулума из еколошког мониторинга и биоиндикација копнених вода на високошколским установама у региону западног Балкана” у оквиру којег ће на Природно-математичком факултету први пут бити организовани курсеви из области еколошког мониторинга површинских вода који се организују како за професионалце, тако и за дипломиране студенте који се даље желе усавршавати и тако повећати своју шансу за запослење.

Координатор пројекта испред Универзитета у Бањалуци и ванредни професор на ПМФ-у Свјетлана Лолић казала је да су курсеви намијењени за дипломиране студенте, али и за професионалце који се баве мониторингом површинских вода.

- Трудимо се да оспособимо наш стручни кадар како бисмо у нашем граду и земљи могли да користимо савремену методологију и вршимо анализе и друге послове за унапређење квалитета вода у складу са законима ЕУ - рекла је Лолићева.

Кратки курсеви, додала је, биће организовани од сљедеће академске године, а током прве године њихове реализације биће бесплатни за заинтересоване.

- У овом пројекту учествује 11 универзитета, од којих је шест из БиХ. Експерти из водећих универзитета нас обучавају, а добићемо и неопходну лабораторијску опрему вриједну 42.000 КМ - казала је Лолићева и додала да ће се они који буду похађали овај курс упознати са новим техникама неопходним за овај посао.

Лолићева и Лубарда истичу да је један од циљева пројекта и умрежавање високошколских установа у региону Западног Балкана. Како кажу, сарадња међу учесницима пројекта је битна, а размјена података међу њима допринијеће и унапређењу животне средине те квалитетнијем животу свих људи.

Учесници

Носилац овог пројекта је Универзитет у Новом Саду, а укључени су и Универзитет из Есена, Универзитет у Нишу, Свеучилиште у Загребу, као и  Универзитет Доња Горица.

- Из БиХ, осим Универзитета у Бањалуци, учествују и Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Тузли, Свеучилиште у Мостару и Интернационални универзитет у Травнику -  казала је Свјетлана Лолић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана