Banjalučki PMF dio velikog ERAZMUS+ projekta: Zajednički cilj sačuvati kvalitet voda

Jelena Stanić
Banjalučki PMF dio velikog ERAZMUS+ projekta: Zajednički cilj sačuvati kvalitet voda

BANjALUKA - Kvalitet rijeka koje protiču Srpskom i BiH veoma je dobar zbog čega moramo nastojati da ih sačuvamo, ali i da unaprijedimo kontrolu kvaliteta vode koju pijemo i od koje zavisi zdravlje ljudi.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” rukovodilac studijskog programa Biologija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci Biljana Lubarda i naglasila da se površinske vode sve više zagađuju na razne načine, te da je pitke vode na planeti sve manje.

Lubarda je dodala da je neophodan pravilan monitoring površinskih voda kako bi se očuvao i unaprijedio kvalitet voda, ali i životna sredina u cjelini.

- U savremenom dobu, profesionalci se moraju cijelog života nadograđivati i sticati nova znanja i iz tog razloga su nam neophodni projekti koji će pružiti dodatne edukacije koje će im omogućiti da svoj posao obavljaju na što boljem nivou - istakla je Lubarda.

Jedan od ovakvih programa, kaže ona, je ERAZMUS+ projekat “Razvoj master kurikuluma iz ekološkog monitoringa i bioindikacija kopnenih voda na visokoškolskim ustanovama u regionu zapadnog Balkana” u okviru kojeg će na Prirodno-matematičkom fakultetu prvi put biti organizovani kursevi iz oblasti ekološkog monitoringa površinskih voda koji se organizuju kako za profesionalce, tako i za diplomirane studente koji se dalje žele usavršavati i tako povećati svoju šansu za zaposlenje.

Koordinator projekta ispred Univerziteta u Banjaluci i vanredni profesor na PMF-u Svjetlana Lolić kazala je da su kursevi namijenjeni za diplomirane studente, ali i za profesionalce koji se bave monitoringom površinskih voda.

- Trudimo se da osposobimo naš stručni kadar kako bismo u našem gradu i zemlji mogli da koristimo savremenu metodologiju i vršimo analize i druge poslove za unapređenje kvaliteta voda u skladu sa zakonima EU - rekla je Lolićeva.

Kratki kursevi, dodala je, biće organizovani od sljedeće akademske godine, a tokom prve godine njihove realizacije biće besplatni za zainteresovane.

- U ovom projektu učestvuje 11 univerziteta, od kojih je šest iz BiH. Eksperti iz vodećih univerziteta nas obučavaju, a dobićemo i neophodnu laboratorijsku opremu vrijednu 42.000 KM - kazala je Lolićeva i dodala da će se oni koji budu pohađali ovaj kurs upoznati sa novim tehnikama neophodnim za ovaj posao.

Lolićeva i Lubarda ističu da je jedan od ciljeva projekta i umrežavanje visokoškolskih ustanova u regionu Zapadnog Balkana. Kako kažu, saradnja među učesnicima projekta je bitna, a razmjena podataka među njima doprinijeće i unapređenju životne sredine te kvalitetnijem životu svih ljudi.

Učesnici

Nosilac ovog projekta je Univerzitet u Novom Sadu, a uključeni su i Univerzitet iz Esena, Univerzitet u Nišu, Sveučilište u Zagrebu, kao i  Univerzitet Donja Gorica.

- Iz BiH, osim Univerziteta u Banjaluci, učestvuju i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Tuzli, Sveučilište u Mostaru i Internacionalni univerzitet u Travniku -  kazala je Svjetlana Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana