Пријавило се 48 странака и 15 кандидата

В. К.
Пријавило се 48 странака и 15 кандидата

БAЊA ЛУКA - Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ пријаву за учешће на изборима 2010. године доставило је 48 политичких странака и 15 независних кандидата, саопштено је у петак из ЦИК-а, након што је истекао рок за предају пријава.

Пријаве за учешће на предстојећим изборима доставили су, између осталих, Савез независних социјалдемократа, Социјалистичка партија, Демократска партија, као и независни кандидати Миле Кутле и Миленко Лукић.

Замјеник предсједника СДС-а Предраг Ковач предао је захтјев за овјеру за учешће ове странке на изборима на свим нивоима власти, укључујући члана Предсједништва БиХ из РС, предсједника РС, оба ентитетска парламента и кантоналне скупштине у ФБиХ.

Предсједник Странке демократске акције (СДA) Сулејман Тихић рекао је да ће ова странка имати кандидате на свим нивоима.

Пријаве су раније предале Хрватска странка права "Др Aнте Старчевић" БиХ, Народна странка "Радом за бољитак", Партија демократског прогреса и Странка пензионера БиХ, као и Социјалдемократска партија БиХ, Босанска странка, Странка за народ БиХ, Српска радикална странка "Др Војислав Шешељ" и Странка демократске активности.

Предсједник ДНС-а Марко Павић рекао је да је ова странка предала ЦИК-у пријаву за Парламент БиХ, НСРС и десет кантоналних скупштина ФБиХ, те за предсједника и потпредсједника РС и додао да се странка једино није пријавила за изборе за Предсједништво БиХ.

Пријаве ће ЦИК размотрити и овјерити до 5. јуна.

Забрана Хусеинагићу

Због кршења Закона о сукобу интереса у институцијама власти ФБиХ, ЦИК је члану Градског вијећа Мостара Мирсаду Хусеинагићу забранила кандидовање за било коју функцију изабраног званичника и одредила казну од 5.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана