Prijavilo se 48 stranaka i 15 kandidata

V. K.
Prijavilo se 48 stranaka i 15 kandidata

BANjA LUKA - Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavu za učešće na izborima 2010. godine dostavilo je 48 političkih stranaka i 15 nezavisnih kandidata, saopšteno je u petak iz CIK-a, nakon što je istekao rok za predaju prijava.

Prijave za učešće na predstojećim izborima dostavili su, između ostalih, Savez nezavisnih socijaldemokrata, Socijalistička partija, Demokratska partija, kao i nezavisni kandidati Mile Kutle i Milenko Lukić.

Zamjenik predsjednika SDS-a Predrag Kovač predao je zahtjev za ovjeru za učešće ove stranke na izborima na svim nivoima vlasti, uključujući člana Predsjedništva BiH iz RS, predsjednika RS, oba entitetska parlamenta i kantonalne skupštine u FBiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić rekao je da će ova stranka imati kandidate na svim nivoima.

Prijave su ranije predale Hrvatska stranka prava "Dr Ante Starčević" BiH, Narodna stranka "Radom za boljitak", Partija demokratskog progresa i Stranka penzionera BiH, kao i Socijaldemokratska partija BiH, Bosanska stranka, Stranka za narod BiH, Srpska radikalna stranka "Dr Vojislav Šešelj" i Stranka demokratske aktivnosti.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da je ova stranka predala CIK-u prijavu za Parlament BiH, NSRS i deset kantonalnih skupština FBiH, te za predsjednika i potpredsjednika RS i dodao da se stranka jedino nije prijavila za izbore za Predsjedništvo BiH.

Prijave će CIK razmotriti i ovjeriti do 5. juna.

Zabrana Huseinagiću

Zbog kršenja Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti FBiH, CIK je članu Gradskog vijeća Mostara Mirsadu Huseinagiću zabranila kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika i odredila kaznu od 5.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana