Успјешна производња упркос пандемији

Данијела Бајић
Успјешна производња упркос пандемији

БАЊАЛУКА - Сјетвени пакети, регрес, помоћ за капиталне инвестиције, подстицаји за све регистроване пољопривреднике само су неке од мјера које су уродиле плодом па је, упркос проблемима изазваним вирусом корона, производња ове године успјешна.

Иако се пољопривредна производња одвијала у тешким околностима, у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да су захваљујући повољним временским условима, те мјерама Владе РС и Штаба за ванредне ситуације остварени рекордни приноси.

- Имали смо рекордне приносе и пшенице и кукуруза као најважнијих ратарских култура, што је утицало на укупну вриједност производње. Приноси су били изнад просјека и у повртарству, док смо у појединим воћарским регионима имали штету узроковану временским непогодама, првенствено градом - казали су у министарству.

Додали су да се финансијски гледано резултат креће око 2,6 милијарди КМ, при чему биљна производња у укупном резултату учествује са око 800 милиона, сточарска производња око 826 милиона и прехрамбена индустрија са око 960 милиона КМ.

- Ови резултати су нешто испод процјене коју смо дали на почетку године, а разлог томе је пад цијена сточарских и неких биљних производа узрокован падом тражње, односно падом потрошње на тржишту, јер је чињеница да велики дио сектора угоститељства и туризма ради минималним капацитетом - истакли су у ресорном министарству.

Додали су да је ове године, у односу на редовна средства планирана буџетом за пољопривреду у износу од 75 милиона, издвојено додатних десет милиона КМ из средстава Компензационог фонда и 2,5 милиона КМ из средстава ИФАД-а.

- Све мјере које смо предузимали имале су за циљ да буде засијано што више површина и обезбијеђене довољне количине хране домаћег поријекла за исхрану становништва. Тако је ове године, између осталог, обезбијеђено више од 9.000 сјетвених пакета за мала породична газдинства, те више од 1.000 сјетвених пакета за соју - рекли су у министарству.

Што се тиче подстицаја, министарство је ове године омогућило помоћ за све пољопривреднике, па чак и за оних 5.373 који имају дугове по основу кредита међународних донаторских пројеката из 1998. и 2000. године.

- У подстицајима нису изостављени ни пољопривредници који нису пријавили порезе и доприносе за претходну годину, те противградну накнаду - казали су у министарству и додали да обавеза по основу дуга и даље остаје.

Према ријечима предсједника Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојана Маринковића, пољопривредници, посебно ратарски сектор, у потпуности могу бити задовољни овогодишњом производњом и свим мјерама које су спровели Влада и ресорно министарство.

- Оно што је најважније јесте да су субвенције, упркос околностима, ове године биле редовне. Вјерујем да ће тако и остати - рекао је Маринковић. 

Бијељински повртар Младен Лазић каже да је подршка надлежних и те како ове године утицала на резултате производње.

- Захваљујући мјерама које су спроведене ове године многи пољопривредници ће остати у игри и догодине. Без помоћи надлежних сигурно не бисмо успјели - казао је је Лазић.+

Вишкови

С циљем лакшег пласмана домаћих пољопривредних производа, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС ове године обезбиједило је интервентни откуп тржишних вишкова јунади, свиња и поврћа.

- Иако откуп још траје, до четвртка је откупљено скоро 4.720 грла товне јунади и више од 10.000 товних свиња, те око 11.108 тона поврћа - истакли су у министарству, које је израдило и интернет платформу “Плодови села” за оглашавање и продају домаћих пољопривредних производа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана