Uspješna proizvodnja uprkos pandemiji

Danijela Bajić
Uspješna proizvodnja uprkos pandemiji

BANjALUKA - Sjetveni paketi, regres, pomoć za kapitalne investicije, podsticaji za sve registrovane poljoprivrednike samo su neke od mjera koje su urodile plodom pa je, uprkos problemima izazvanim virusom korona, proizvodnja ove godine uspješna.

Iako se poljoprivredna proizvodnja odvijala u teškim okolnostima, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima, te mjerama Vlade RS i Štaba za vanredne situacije ostvareni rekordni prinosi.

- Imali smo rekordne prinose i pšenice i kukuruza kao najvažnijih ratarskih kultura, što je uticalo na ukupnu vrijednost proizvodnje. Prinosi su bili iznad prosjeka i u povrtarstvu, dok smo u pojedinim voćarskim regionima imali štetu uzrokovanu vremenskim nepogodama, prvenstveno gradom - kazali su u ministarstvu.

Dodali su da se finansijski gledano rezultat kreće oko 2,6 milijardi KM, pri čemu biljna proizvodnja u ukupnom rezultatu učestvuje sa oko 800 miliona, stočarska proizvodnja oko 826 miliona i prehrambena industrija sa oko 960 miliona KM.

- Ovi rezultati su nešto ispod procjene koju smo dali na početku godine, a razlog tome je pad cijena stočarskih i nekih biljnih proizvoda uzrokovan padom tražnje, odnosno padom potrošnje na tržištu, jer je činjenica da veliki dio sektora ugostiteljstva i turizma radi minimalnim kapacitetom - istakli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da je ove godine, u odnosu na redovna sredstva planirana budžetom za poljoprivredu u iznosu od 75 miliona, izdvojeno dodatnih deset miliona KM iz sredstava Kompenzacionog fonda i 2,5 miliona KM iz sredstava IFAD-a.

- Sve mjere koje smo preduzimali imale su za cilj da bude zasijano što više površina i obezbijeđene dovoljne količine hrane domaćeg porijekla za ishranu stanovništva. Tako je ove godine, između ostalog, obezbijeđeno više od 9.000 sjetvenih paketa za mala porodična gazdinstva, te više od 1.000 sjetvenih paketa za soju - rekli su u ministarstvu.

Što se tiče podsticaja, ministarstvo je ove godine omogućilo pomoć za sve poljoprivrednike, pa čak i za onih 5.373 koji imaju dugove po osnovu kredita međunarodnih donatorskih projekata iz 1998. i 2000. godine.

- U podsticajima nisu izostavljeni ni poljoprivrednici koji nisu prijavili poreze i doprinose za prethodnu godinu, te protivgradnu naknadu - kazali su u ministarstvu i dodali da obaveza po osnovu duga i dalje ostaje.

Prema riječima predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojana Marinkovića, poljoprivrednici, posebno ratarski sektor, u potpunosti mogu biti zadovoljni ovogodišnjom proizvodnjom i svim mjerama koje su sproveli Vlada i resorno ministarstvo.

- Ono što je najvažnije jeste da su subvencije, uprkos okolnostima, ove godine bile redovne. Vjerujem da će tako i ostati - rekao je Marinković. 

Bijeljinski povrtar Mladen Lazić kaže da je podrška nadležnih i te kako ove godine uticala na rezultate proizvodnje.

- Zahvaljujući mjerama koje su sprovedene ove godine mnogi poljoprivrednici će ostati u igri i dogodine. Bez pomoći nadležnih sigurno ne bismo uspjeli - kazao je je Lazić.+

Viškovi

S ciljem lakšeg plasmana domaćih poljoprivrednih proizvoda, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ove godine obezbijedilo je interventni otkup tržišnih viškova junadi, svinja i povrća.

- Iako otkup još traje, do četvrtka je otkupljeno skoro 4.720 grla tovne junadi i više od 10.000 tovnih svinja, te oko 11.108 tona povrća - istakli su u ministarstvu, koje je izradilo i internet platformu “Plodovi sela” za oglašavanje i prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana