Обиљежена 31 година од битке на Бањ брду

СРНА
Обиљежена 31 година од битке на Бањ брду

На градском гробљу Пучиле у Бијељини данас је обиљежена 31 година од битке за Бањ брдо када су погинула 33 борца Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

Борцима Војске Републике Српске погинулим на данашњи дан 1993. године за одбрану Српске служен је парастос, а д‌јеца погинулих бораца, саборци, припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, пријатељи и суграђани положили су вијенце и цвијеће, те прислужили свијеће одајући им пошту.

Предсједник Завичајног удружења Тузлака у Бијељини Миленко Мићановић рекао је да овај изузетно важан датум никада не смије бити заборављен.

"У Удружењу имамо четворо-петоро д‌јеце погинулих бораца који се активно баве и максимално су укључени у организацију одавања поште нашим погинулим очевима, свим борцима Војске Републике Српске. И ја сам дијете погинулог борца и ми, као удружење, покушавамо да се укључимо, да што више помогнемо, да наставимо, да се никада не заборави", рекао је Мићановић.

Бранислав Шушљик рекао је да је имао 10 година када му је отац погинуо у борби за Бањ брдо, у одбрани Републике Српске.

"Данас смо окупљени како бисмо одали пошту, почаст и славу свим погинулим српским војницима који су дали животе за одбрану Бањ брда, за одбрану Републике Српске. Исто тако одајемо почаст свим погинулим војницима Војске Републике Српске који су бранили темеље Српске, као и свим цивилима, д‌јеци и старима који су жртве муслиманско-хрватске злочиначке агресије", рекао је Шушљик новинарима.

Он је нагласио да је света обавеза свих Срба да бране Републику Српску.

Данијела Симеуновић, кћерка Славка Симеуновића, једног од 33 погинула борца на Васкрс 1993. године на Бањ брду, рекла је да 31 годину долази на ово мјесто како би се поклонила свим жртвама.

"Долазимо, обиљежавамо овај дан, поклањамо се жртвама, свим погинулим борцима исказујући захвалност, јер све ово у чему ми данас живимо - у миру, слободи, то је њихова заслуга, они су је најскупље платили", истакла је Симеуновићева.

Командант ратног Првог пјешадијског батаљона Боривоје Ђокић рекао је да је на његову јединицу на данашњи дан извршен напад, на дијелове команде батаљона, да су тада погинула 33 борца, који никада не смију бити заборављени.

"Овај напад догодио се на Васкрс. Ми смо били на српској територији, на своме, бранили смо око 3.000 Срба, поднијели смо толике жртве", рекао је Ђокић.

Савјетник градоначелника Бијељине Радослав Остојић рекао је новинарима да се данас обиљежава дан када су 33 војника дала свој живот бранећи Бијељину, Семберију, Мајевицу, Републику Српску.

"На нама потомцима је да их се сјећамо и да се са посебним пијететом одужујемо. Мајевица је за све вријеме одбрамбеног рата била бедем гд‌је се бранила Република Српска", рекао је Остојић.

У селу Потраш на Мајевици јутрос је у Цркви Светог Марка служен помен погинулим борцима на Бањ брду.

На Мајевици 21. априла 1993. годне 33 борца Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске погинула су у једном дану док се водила битка на Бањ брду, стратешкој локацији за одбрану Семберије у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана