Obilježena 31 godina od bitke na Banj brdu

SRNA
Obilježena 31 godina od bitke na Banj brdu

Na gradskom groblju Pučile u Bijeljini danas je obilježena 31 godina od bitke za Banj brdo kada su poginula 33 borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

Borcima Vojske Republike Srpske poginulim na današnji dan 1993. godine za odbranu Srpske služen je parastos, a d‌jeca poginulih boraca, saborci, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, prijatelji i sugrađani položili su vijence i cvijeće, te prislužili svijeće odajući im poštu.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini Milenko Mićanović rekao je da ovaj izuzetno važan datum nikada ne smije biti zaboravljen.

"U Udruženju imamo četvoro-petoro d‌jece poginulih boraca koji se aktivno bave i maksimalno su uključeni u organizaciju odavanja pošte našim poginulim očevima, svim borcima Vojske Republike Srpske. I ja sam dijete poginulog borca i mi, kao udruženje, pokušavamo da se uključimo, da što više pomognemo, da nastavimo, da se nikada ne zaboravi", rekao je Mićanović.

Branislav Šušljik rekao je da je imao 10 godina kada mu je otac poginuo u borbi za Banj brdo, u odbrani Republike Srpske.

"Danas smo okupljeni kako bismo odali poštu, počast i slavu svim poginulim srpskim vojnicima koji su dali živote za odbranu Banj brda, za odbranu Republike Srpske. Isto tako odajemo počast svim poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske koji su branili temelje Srpske, kao i svim civilima, d‌jeci i starima koji su žrtve muslimansko-hrvatske zločinačke agresije", rekao je Šušljik novinarima.

On je naglasio da je sveta obaveza svih Srba da brane Republiku Srpsku.

Danijela Simeunović, kćerka Slavka Simeunovića, jednog od 33 poginula borca na Vaskrs 1993. godine na Banj brdu, rekla je da 31 godinu dolazi na ovo mjesto kako bi se poklonila svim žrtvama.

"Dolazimo, obilježavamo ovaj dan, poklanjamo se žrtvama, svim poginulim borcima iskazujući zahvalnost, jer sve ovo u čemu mi danas živimo - u miru, slobodi, to je njihova zasluga, oni su je najskuplje platili", istakla je Simeunovićeva.

Komandant ratnog Prvog pješadijskog bataljona Borivoje Đokić rekao je da je na njegovu jedinicu na današnji dan izvršen napad, na dijelove komande bataljona, da su tada poginula 33 borca, koji nikada ne smiju biti zaboravljeni.

"Ovaj napad dogodio se na Vaskrs. Mi smo bili na srpskoj teritoriji, na svome, branili smo oko 3.000 Srba, podnijeli smo tolike žrtve", rekao je Đokić.

Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić rekao je novinarima da se danas obilježava dan kada su 33 vojnika dala svoj život braneći Bijeljinu, Semberiju, Majevicu, Republiku Srpsku.

"Na nama potomcima je da ih se sjećamo i da se sa posebnim pijetetom odužujemo. Majevica je za sve vrijeme odbrambenog rata bila bedem gd‌je se branila Republika Srpska", rekao je Ostojić.

U selu Potraš na Majevici jutros je u Crkvi Svetog Marka služen pomen poginulim borcima na Banj brdu.

Na Majevici 21. aprila 1993. godne 33 borca Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske poginula su u jednom danu dok se vodila bitka na Banj brdu, strateškoj lokaciji za odbranu Semberije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana