Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић

Сретен Митровић
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић

РОГАТИЦА - У највећој жељи да помаже људима још као десетогодишња дјевојчица Драгана Делић из Рогатице придружила се подмлатку општинског Црвеног крста и од тада сваки трен свог слободног времена користи да учествује у хуманитарним мисијама.

Ова млада дјевојка која је након скоро деценију и по волонтирања дошла на мјесто предсједнице Конференције младих Црвеног крста Републике Српске, свој труд и жељу да помогне другима показала је кроз безброј акција дајући се несебично.

За "Глас Српске" испричала је да је све почело од чланства у секцији прве помоћи и ту је већ схватила да ће то бити њена животна преокупација.

- Да бих одговорила захтјевима овог хуманитарног волонтерског рада, још док сам била основац, прошла сам кроз много курсева и других врста обуке прве медицинске помоћи. Наставила сам и као средњошколка и тада сам озбиљније схватила значај прве помоћи у случају за "не дај боже да затреба" - прича ова Рогатичанка.

Идући са курса на курс, из вјежбе у вјежбу Драгана је постала инструктор за прву помоћ, ментално здравље и борбу против трговине људима, а тиме добила и звање националног инструктора прве помоћи, као највећи чин из те области.

A group of people sitting on the groundDescription automatically generated

- То је, према мом скромном мишљењу, било и пресудно да као волонтерка са скоро 15 година стажа дођем у позицију да будем предложена и изабрана за предсједницу Конференције младих Црвеног крста РС. Велика је то част, али и обавеза, али покушаћу да у границама мојих могућности и знања, оправдам указано повјерење - прича Делићева.

Опредијељена је, додаје она, да са мисијом Црвеног крста проведе дио живота.

- Она ми је помогла да проширим личне видике и стекнем бројне пријатеље и познанике не само у Републици Српској, него и цијелој БиХ, а и знатно шире. Захваљујући Црвеном крсту боравила сам у међународном кампу "Торсе Ведрас" у Португалу, гдје сам била једина у име младих Црвеног крста Српске.

Боравила сам и у Италији, Шпанији, Кипру и широм нашег региона, а ових дана припремам се и за одлазак на камп у Турску - каже Драгана.

Ова млада дјевојка као једина волонтерка из Републике Српске и члан радне групе ради на изради правила за прву помоћ која ће се користити у Црвеном крсту/Крижу БиХ.

- Позивам све младе људе да се укључе у Црвени крст као покрет и организацију, која широм отвара врата хуманистима са свих крајева свијета, којем помоћ, чини се, све више треба или ће бити потребна, јер задатак Црвеног крста није само да пружамо помоћ, него и да остварујемо идеале хуманости, солидарности и доброте и да се млади међусобно подржавају и обликују заједницу - поручила је Делићева.

Примјер младима

Поред активног рада у Црвеном крсту Драгана Делић је и добар студент. У овој години нада се да ће окончати студије политикологије и међународних односа на Филозофском факултету у Палама.

- То довољно говори да је са нама вриједна дјевојка коју прати упорност и жеља за више и боље. Такву волонтерку и хуманитарца пожељела би свака локална заједница. Она је примјер  и  путоказ младима за успјех у свим сферама живота и рада - с поносом каже секретарица Општинског одбора Црвеног крста у Рогатици Весна Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана