Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić

Sreten Mitrović
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić

ROGATICA - U najvećoj želji da pomaže ljudima još kao desetogodišnja djevojčica Dragana Delić iz Rogatice pridružila se podmlatku opštinskog Crvenog krsta i od tada svaki tren svog slobodnog vremena koristi da učestvuje u humanitarnim misijama.

Ova mlada djevojka koja je nakon skoro deceniju i po volontiranja došla na mjesto predsjednice Konferencije mladih Crvenog krsta Republike Srpske, svoj trud i želju da pomogne drugima pokazala je kroz bezbroj akcija dajući se nesebično.

Za "Glas Srpske" ispričala je da je sve počelo od članstva u sekciji prve pomoći i tu je već shvatila da će to biti njena životna preokupacija.

- Da bih odgovorila zahtjevima ovog humanitarnog volonterskog rada, još dok sam bila osnovac, prošla sam kroz mnogo kurseva i drugih vrsta obuke prve medicinske pomoći. Nastavila sam i kao srednjoškolka i tada sam ozbiljnije shvatila značaj prve pomoći u slučaju za "ne daj bože da zatreba" - priča ova Rogatičanka.

Idući sa kursa na kurs, iz vježbe u vježbu Dragana je postala instruktor za prvu pomoć, mentalno zdravlje i borbu protiv trgovine ljudima, a time dobila i zvanje nacionalnog instruktora prve pomoći, kao najveći čin iz te oblasti.

A group of people sitting on the groundDescription automatically generated

- To je, prema mom skromnom mišljenju, bilo i presudno da kao volonterka sa skoro 15 godina staža dođem u poziciju da budem predložena i izabrana za predsjednicu Konferencije mladih Crvenog krsta RS. Velika je to čast, ali i obaveza, ali pokušaću da u granicama mojih mogućnosti i znanja, opravdam ukazano povjerenje - priča Delićeva.

Opredijeljena je, dodaje ona, da sa misijom Crvenog krsta provede dio života.

- Ona mi je pomogla da proširim lične vidike i steknem brojne prijatelje i poznanike ne samo u Republici Srpskoj, nego i cijeloj BiH, a i znatno šire. Zahvaljujući Crvenom krstu boravila sam u međunarodnom kampu "Torse Vedras" u Portugalu, gdje sam bila jedina u ime mladih Crvenog krsta Srpske.

Boravila sam i u Italiji, Španiji, Kipru i širom našeg regiona, a ovih dana pripremam se i za odlazak na kamp u Tursku - kaže Dragana.

Ova mlada djevojka kao jedina volonterka iz Republike Srpske i član radne grupe radi na izradi pravila za prvu pomoć koja će se koristiti u Crvenom krstu/Križu BiH.

- Pozivam sve mlade ljude da se uključe u Crveni krst kao pokret i organizaciju, koja širom otvara vrata humanistima sa svih krajeva svijeta, kojem pomoć, čini se, sve više treba ili će biti potrebna, jer zadatak Crvenog krsta nije samo da pružamo pomoć, nego i da ostvarujemo ideale humanosti, solidarnosti i dobrote i da se mladi međusobno podržavaju i oblikuju zajednicu - poručila je Delićeva.

Primjer mladima

Pored aktivnog rada u Crvenom krstu Dragana Delić je i dobar student. U ovoj godini nada se da će okončati studije politikologije i međunarodnih odnosa na Filozofskom fakultetu u Palama.

- To dovoljno govori da je sa nama vrijedna djevojka koju prati upornost i želja za više i bolje. Takvu volonterku i humanitarca poželjela bi svaka lokalna zajednica. Ona je primjer  i  putokaz mladima za uspjeh u svim sferama života i rada - s ponosom kaže sekretarica Opštinskog odbora Crvenog krsta u Rogatici Vesna Ristić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana