Страхиња у својој соби сања љепше снове

Милијана Латиновић
Страхиња у својој соби сања љепше снове

ПАЛЕ - Након много година борбе и тешког живота коначно знамо шта значи топлина дома. Захваљујући племенитим људима мој Страхиња више не пјешачи километрима до школе по киши и снијегу, а остварила му се и највећа жеља, има своју собу у којој сања неке љепше дјечачке снове.

Тим ријечима причу о новом животу започиње тридесетогодишња Драгана Живковић из Подграба у Палама, мајка једанаестогодишњег Страхиње, за кога је прије двије године чула цијела Република, јер је од куће у селу Шип до подручне школе у Подграбу и назад пјешке прелазио и више од 12 километара. Живјели су у трошној кући са Драганиним родитељима и свакога дана по сунцу, киши и снијегу шумским путем пјешачили до школе заједно, јер ова храбра жена није смјела дјечака пустити да иде сам. На том путу неријетко су сретали дивље животиње, али ништа од свега тога није спријечило Страхињу да буде врло добар ђак без иједног изостанка.

Њиховим мукама дошао је крај када је Страхињин тадашњи учитељ Ђорђе Лаловић покренуо иницијативу да дјечак и његова мајка добију колико-толико условнији стан у близини школе. Иницијативу је објеручке прихватила директорица Основне школе “Србија” у Палама Сања Марковић, која је закуцала на многа врата како би овој породици обезбиједила сигурно уточиште и услове за живот достојан човјека.

- Немам ријечи којима бих захвалила свим добрим људима који су мом сину и мени омогућили све што имамо данас. Општина нам је откупила стан, коначно имамо свој кров над главом. Срећа и осмијех на лицу мог Страхиње не могу се ријечима описати. Све је боље и другачије него што је било док смо живјели у Шипу - казала је за “Глас Српске” Живковићева. Додала је да се живот њеног сина промијенио из коријена, осим што има боље услове за учење, он је сада, додаје Драгана, весео и срећан јер има гдје да доведе другаре из разреда да се друже и да прославља рођендане. Док су становали са баком и дједом у трошној сеоској кући, казала је, о томе је само могао да сања.

Директорица ОШ “Србија”, којој припада и подручно одјељење у Подграбу, Сања Марковић којој ово није била прва, а сигурно неће бити ни посљедња хуманитарна акција за ученике на подручју Пала, каже за “Глас Српске” да је срећна и поносна што су заједничким снагама вратили осмијехе на лица Страхиње и Драгане.

- Пронашли смо један стан у Подграбу, окречили га, намјестили и купили све што је потребно за једно домаћинство и ту смјестили нашег Страхињу и његову мајку. С обзиром на то да је ријеч о стану који је једна фирма градила за своје раднике, општина Пале је коначно љетос успјела да откупи тај стан за ову породицу - рекла је Марковићева. Додала је да су се у ову акцију радо укључили учитељи и наставници из школе, општина Пале и начелник Бошко Југовић, као и Студентски центар Пале, организација “Ворлд вижн” и трговинска радња “Галтекс”. Марковићева је захвалила свима који су помогли да породица Живковић добије топли дом.

- Привилегија је радити у оваквом колективу, гдје сви функционишу као једна велика породица, имају емпатију и спремни су да помогну. То нема цијену - казала је Марковићева.

 Посао

Захваљујући привреднику Миломиру Кусмуку из Пала Драгана Живковић је добила посао у једном локалном предузећу.

- Имамо од чега да живимо и више нам ништа не недостаје. Срећни смо и задовољни и захвални свим добрим људима - поручила је Драгана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана