Strahinja u svojoj sobi sanja ljepše snove

Milijana Latinović
Strahinja u svojoj sobi sanja ljepše snove

PALE - Nakon mnogo godina borbe i teškog života konačno znamo šta znači toplina doma. Zahvaljujući plemenitim ljudima moj Strahinja više ne pješači kilometrima do škole po kiši i snijegu, a ostvarila mu se i najveća želja, ima svoju sobu u kojoj sanja neke ljepše dječačke snove.

Tim riječima priču o novom životu započinje tridesetogodišnja Dragana Živković iz Podgraba u Palama, majka jedanaestogodišnjeg Strahinje, za koga je prije dvije godine čula cijela Republika, jer je od kuće u selu Šip do područne škole u Podgrabu i nazad pješke prelazio i više od 12 kilometara. Živjeli su u trošnoj kući sa Draganinim roditeljima i svakoga dana po suncu, kiši i snijegu šumskim putem pješačili do škole zajedno, jer ova hrabra žena nije smjela dječaka pustiti da ide sam. Na tom putu nerijetko su sretali divlje životinje, ali ništa od svega toga nije spriječilo Strahinju da bude vrlo dobar đak bez ijednog izostanka.

Njihovim mukama došao je kraj kada je Strahinjin tadašnji učitelj Đorđe Lalović pokrenuo inicijativu da dječak i njegova majka dobiju koliko-toliko uslovniji stan u blizini škole. Inicijativu je objeručke prihvatila direktorica Osnovne škole “Srbija” u Palama Sanja Marković, koja je zakucala na mnoga vrata kako bi ovoj porodici obezbijedila sigurno utočište i uslove za život dostojan čovjeka.

- Nemam riječi kojima bih zahvalila svim dobrim ljudima koji su mom sinu i meni omogućili sve što imamo danas. Opština nam je otkupila stan, konačno imamo svoj krov nad glavom. Sreća i osmijeh na licu mog Strahinje ne mogu se riječima opisati. Sve je bolje i drugačije nego što je bilo dok smo živjeli u Šipu - kazala je za “Glas Srpske” Živkovićeva. Dodala je da se život njenog sina promijenio iz korijena, osim što ima bolje uslove za učenje, on je sada, dodaje Dragana, veseo i srećan jer ima gdje da dovede drugare iz razreda da se druže i da proslavlja rođendane. Dok su stanovali sa bakom i djedom u trošnoj seoskoj kući, kazala je, o tome je samo mogao da sanja.

Direktorica OŠ “Srbija”, kojoj pripada i područno odjeljenje u Podgrabu, Sanja Marković kojoj ovo nije bila prva, a sigurno neće biti ni posljednja humanitarna akcija za učenike na području Pala, kaže za “Glas Srpske” da je srećna i ponosna što su zajedničkim snagama vratili osmijehe na lica Strahinje i Dragane.

- Pronašli smo jedan stan u Podgrabu, okrečili ga, namjestili i kupili sve što je potrebno za jedno domaćinstvo i tu smjestili našeg Strahinju i njegovu majku. S obzirom na to da je riječ o stanu koji je jedna firma gradila za svoje radnike, opština Pale je konačno ljetos uspjela da otkupi taj stan za ovu porodicu - rekla je Markovićeva. Dodala je da su se u ovu akciju rado uključili učitelji i nastavnici iz škole, opština Pale i načelnik Boško Jugović, kao i Studentski centar Pale, organizacija “Vorld vižn” i trgovinska radnja “Galteks”. Markovićeva je zahvalila svima koji su pomogli da porodica Živković dobije topli dom.

- Privilegija je raditi u ovakvom kolektivu, gdje svi funkcionišu kao jedna velika porodica, imaju empatiju i spremni su da pomognu. To nema cijenu - kazala je Markovićeva.

 Posao

Zahvaljujući privredniku Milomiru Kusmuku iz Pala Dragana Živković je dobila posao u jednom lokalnom preduzeću.

- Imamo od čega da živimo i više nam ništa ne nedostaje. Srećni smo i zadovoljni i zahvalni svim dobrim ljudima - poručila je Dragana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana