Стечени услови за понуправно чланство у механизму цивилне заштите ЕУ

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - Завршном конференцијом у оквиру пројекта "ЕУ за бољу цивилну заштиту - изградња капацитета и припрема БиХ за Механизам цивилне заштите ЕУ" у Сарајеву су се стекли предуслови да идуће године постане пуноправни члан Механизма цивилне заштите ЕУ.

Представник Делегације ЕУ у БиХ Николас Бизел изразио је задовољство завршном конференцијом у оквиру пројекта вриједног 2,5 милиона евра којом је ЕУ подржала механизме цивилне заштите у БиХ с циљем интеграције у Механизам цивилне заштите ЕУ.

Бизел је појаснио да Механизам цивилне заштите ЕУ представља механизам солидарности између чланица ЕУ и других земаља, изразивши наду да ће БиХ од идуће године бити њен дио, што омогућује заједнички одговор на природне и друге катастрофе.

"Кроз овај пројект смо радили на изградњи капацитета институција цивилне заштите у БиХ. Организоване су обуке и обезбијеђена опрема у вриједности од милион евра како би се изградио систем за спашавање живота", рекао је Бизел и додао да ће подршка бити настављена.

Он је напоменуо да је неопходно да службе у Бриселу изврше процјену и дају пристанак за то да БиХ постане пуноправни члан Механизма цивилне заштите ЕУ, додавши да у Бриселу постоји јасна опредјељеност за то.

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић изразио је задовољство што су у протекле двије и по године колико је трајао пројект "ЕУ за бољу цивилну заштиту" сви учесници прошли из фазе крајњег корисника пројекта, преко пројектног партнера до фазе пријатеља свих институција које су у њему учествовале.

"Посебну захвалност дугујемо представницима Дирекције цивилне заштите Хрватске који су имали разумијевање за све наше различитости и допринијели да те различитости буду нешто што нас је ујединило у овим активностима и дало додатни подстрек да са њиховим тимовима покажемо колико смо спремни. ЕУ је донацијом и пројектом допринијела да будемо боље опремљени и боље организовани, те стекнемо нова знања и вјештине", нагласио је Новитовић.

Директор Републичке управе цивилне заштите Републике Српске додао је да се током прошлоседмичне вјежбе у Бањалуци показало да су цивилне заштите спремне квалитетно одговорити у најтежим ситуацијама.

"Показали смо да имамо сопствене капацитете за први одговор, али и пријатеље у земљама окружења и ЕУ који би у природним катастрофама и несрећама били на услузи грађанима БиХ. У овом пројекту фокус је био на спашавању из рушевина и у ситуацијама поплава", навео је Новитовић.

Помоћник министра безбједности у Савјету министара Бакир Даутбашић указао је на важност пројекта у смислу припреме за пуноправно чланство у Механизму цивилне заштите ЕУ.

"Ријеч је о процесу који се одвија скоро деценију. БиХ је коначно дошла до циља и надамо се да ћемо већ у идућој години постати пуноправни члан. Када постанемо пуноправни члан можемо рећи да као држава инвестирамо више од 200 сертификованих спасилаца који ће убудуће учествовати у акцијама спашавања како у БиХ, тако и у окружењу, те државама чланицама ЕУ", рекао је Даутбашић.

Говорећи о директној користи кроз овај пројект, Даутбашић је појасно да ће донирана опрема у вриједности од милион евра бити равноправно расподијељена управама цивилне заштите Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикту, те да се донација састоји од најсофистицираније ИТ опреме и радио система, као и опреме за спрашавање.

Мајда Ковач из Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) изразила је задовољство успјешно спроведеним пројектом и што се показало да су службе заштите и спашаваља напредовале у односу на поплаве 2014. године.

"Сада су све службе цивилне заштите боље опремљене и обучене и видимо да су овакви пројекти потребни како би наставили обучавање и унапређивање служби заштите. Људски живот је оно што нам је на првом мјесту", додала је Ковач.

Директор Дирекција цивилне заштите Хрватске Дамир Трут изразио је задовољство успјешно реализованим пројектом након двије године и осам мјесеци и 60 активности које су спроведене у БиХ.

Пројекат "ЕУ за бољу цивилну заштиту - изградња капацитета и припрема БиХ за Механизам цивилне заштите ЕУ" спроводило је Министарство унутрашњих послова Хрватске - Дирекција цивилне заштите и Асоцијација за управљање ризицима (АЗУР), а финансирала ЕУ кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА) у вриједности од 1,480 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана