Stečeni uslovi za ponupravno članstvo u mehanizmu civilne zaštite EU

Srna
Foto: GS

SARAJEVO - Završnom konferencijom u okviru projekta "EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite EU" u Sarajevu su se stekli preduslovi da iduće godine postane punopravni član Mehanizma civilne zaštite EU.

Predstavnik Delegacije EU u BiH Nikolas Bizel izrazio je zadovoljstvo završnom konferencijom u okviru projekta vrijednog 2,5 miliona evra kojom je EU podržala mehanizme civilne zaštite u BiH s ciljem integracije u Mehanizam civilne zaštite EU.

Bizel je pojasnio da Mehanizam civilne zaštite EU predstavlja mehanizam solidarnosti između članica EU i drugih zemalja, izrazivši nadu da će BiH od iduće godine biti njen dio, što omogućuje zajednički odgovor na prirodne i druge katastrofe.

"Kroz ovaj projekt smo radili na izgradnji kapaciteta institucija civilne zaštite u BiH. Organizovane su obuke i obezbijeđena oprema u vrijednosti od milion evra kako bi se izgradio sistem za spašavanje života", rekao je Bizel i dodao da će podrška biti nastavljena.

On je napomenuo da je neophodno da službe u Briselu izvrše procjenu i daju pristanak za to da BiH postane punopravni član Mehanizma civilne zaštite EU, dodavši da u Briselu postoji jasna opredjeljenost za to.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović izrazio je zadovoljstvo što su u protekle dvije i po godine koliko je trajao projekt "EU za bolju civilnu zaštitu" svi učesnici prošli iz faze krajnjeg korisnika projekta, preko projektnog partnera do faze prijatelja svih institucija koje su u njemu učestvovale.

"Posebnu zahvalnost dugujemo predstavnicima Direkcije civilne zaštite Hrvatske koji su imali razumijevanje za sve naše različitosti i doprinijeli da te različitosti budu nešto što nas je ujedinilo u ovim aktivnostima i dalo dodatni podstrek da sa njihovim timovima pokažemo koliko smo spremni. EU je donacijom i projektom doprinijela da budemo bolje opremljeni i bolje organizovani, te steknemo nova znanja i vještine", naglasio je Novitović.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske dodao je da se tokom prošlosedmične vježbe u Banjaluci pokazalo da su civilne zaštite spremne kvalitetno odgovoriti u najtežim situacijama.

"Pokazali smo da imamo sopstvene kapacitete za prvi odgovor, ali i prijatelje u zemljama okruženja i EU koji bi u prirodnim katastrofama i nesrećama bili na usluzi građanima BiH. U ovom projektu fokus je bio na spašavanju iz ruševina i u situacijama poplava", naveo je Novitović.

Pomoćnik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Bakir Dautbašić ukazao je na važnost projekta u smislu pripreme za punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU.

"Riječ je o procesu koji se odvija skoro deceniju. BiH je konačno došla do cilja i nadamo se da ćemo već u idućoj godini postati punopravni član. Kada postanemo punopravni član možemo reći da kao država investiramo više od 200 sertifikovanih spasilaca koji će ubuduće učestvovati u akcijama spašavanja kako u BiH, tako i u okruženju, te državama članicama EU", rekao je Dautbašić.

Govoreći o direktnoj koristi kroz ovaj projekt, Dautbašić je pojasno da će donirana oprema u vrijednosti od milion evra biti ravnopravno raspodijeljena upravama civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distriktu, te da se donacija sastoji od najsofisticiranije IT opreme i radio sistema, kao i opreme za sprašavanje.

Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izrazila je zadovoljstvo uspješno sprovedenim projektom i što se pokazalo da su službe zaštite i spašavalja napredovale u odnosu na poplave 2014. godine.

"Sada su sve službe civilne zaštite bolje opremljene i obučene i vidimo da su ovakvi projekti potrebni kako bi nastavili obučavanje i unapređivanje službi zaštite. Ljudski život je ono što nam je na prvom mjestu", dodala je Kovač.

Direktor Direkcija civilne zaštite Hrvatske Damir Trut izrazio je zadovoljstvo uspješno realizovanim projektom nakon dvije godine i osam mjeseci i 60 aktivnosti koje su sprovedene u BiH.

Projekat "EU za bolju civilnu zaštitu - izgradnja kapaciteta i priprema BiH za Mehanizam civilne zaštite EU" sprovodilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske - Direkcija civilne zaštite i Asocijacija za upravljanje rizicima (AZUR), a finansirala EU kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u vrijednosti od 1,480 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana