Србац: Пелет отвара радна мјеста

Дејан Јовичић
Србац: Пелет отвара радна мјеста

Србац - У бившој србачкој фирми "Колигас" до краја године почеће да ради погон за производњу еко-пелета у којем ће бити запослено 25 људи.

Производњу покреће фирма "Гео пелет" италијанских инвеститора из Падове и Трста који планирају да годишње производе око 1.500 тона.

- Годишњи приходи фирме износиће око пет милиона марака, што ће у великој мјери допринијети развоју и пуњењу буџета општине Србац. Најважније од свега је то што ће бити отворена нова радна мјеста - рекао је начелник општине Србац Драго Ћирић.

Већ је ангажовано десетак радника који изводе грађевинске радове на објекту и граде трафо-станице и силосе. Када ти радови буду завршени, добиће стални посао у погону.

- На припреми погона су ангажоване и србачке грађевинске фирме које обезбјеђују електро и грађевински материјал јер је у интересу да што више Српчана има корист од ове инвестиције - казао је Ћирић.

Да би била остварена планирана производња, биће потребно обезбиједити око 45.000 кубика сировине на годишњем нивоу, од чега ће по 30 одсто бити набављано од "Шума РС" и из Хрватске, а преостали дио од приватних субјеката са подручја србачке општине.

- У обзир ће долазити граб, јошика, смрека, буква, јасен и друге врсте дрвета, осим храста цера који не задовољава еколошке критеријуме јер има висок ниво танина - нагласио је Ћирић.

У плану је да прве машине у фабрици буду покренуте у новембру ове, док би производња пуним капацитетом требало да стартује са првим радним данима идуће године.

- Чинимо огромне напоре да повећамо привредну активност у Српцу, јер је то једини спас за општински буџет. Ускоро ће бити проширен погон текстилне фирме "Девић текстил" која тражи нову локацију за 200 радника. Отворен је погон фирме "Дрвопродекс" у Пријебљезима који запошљава 100 људи, а ускоро ће пуним капацитетом прорадити и фабрика воде која је недавно направљена у Горњим Срђевићима - рекао је Ћирић.

Спас од стечаја

У Пријебљезима код Српца већ десетак година ради и погон србачке фирме "Енса БХ" који производи пелет од пиљевине и отпада од дрвета и запошљава око 40 радника.

Ова фирма постала је позната по томе што се прије двије године пет радника удружило и откупило погон од бивших словеначких власника како би га спасли од стечаја. Радници су преузели огроман ризик заложивши своју породичну имовину под хипотеку за кредите код комерцијалних банака којима су покренули производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана