Srbac: Pelet otvara radna mjesta

Dejan Jovičić
Srbac: Pelet otvara radna mjesta

Srbac - U bivšoj srbačkoj firmi "Koligas" do kraja godine počeće da radi pogon za proizvodnju eko-peleta u kojem će biti zaposleno 25 ljudi.

Proizvodnju pokreće firma "Geo pelet" italijanskih investitora iz Padove i Trsta koji planiraju da godišnje proizvode oko 1.500 tona.

- Godišnji prihodi firme iznosiće oko pet miliona maraka, što će u velikoj mjeri doprinijeti razvoju i punjenju budžeta opštine Srbac. Najvažnije od svega je to što će biti otvorena nova radna mjesta - rekao je načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

Već je angažovano desetak radnika koji izvode građevinske radove na objektu i grade trafo-stanice i silose. Kada ti radovi budu završeni, dobiće stalni posao u pogonu.

- Na pripremi pogona su angažovane i srbačke građevinske firme koje obezbjeđuju elektro i građevinski materijal jer je u interesu da što više Srpčana ima korist od ove investicije - kazao je Ćirić.

Da bi bila ostvarena planirana proizvodnja, biće potrebno obezbijediti oko 45.000 kubika sirovine na godišnjem nivou, od čega će po 30 odsto biti nabavljano od "Šuma RS" i iz Hrvatske, a preostali dio od privatnih subjekata sa područja srbačke opštine.

- U obzir će dolaziti grab, jošika, smreka, bukva, jasen i druge vrste drveta, osim hrasta cera koji ne zadovoljava ekološke kriterijume jer ima visok nivo tanina - naglasio je Ćirić.

U planu je da prve mašine u fabrici budu pokrenute u novembru ove, dok bi proizvodnja punim kapacitetom trebalo da startuje sa prvim radnim danima iduće godine.

- Činimo ogromne napore da povećamo privrednu aktivnost u Srpcu, jer je to jedini spas za opštinski budžet. Uskoro će biti proširen pogon tekstilne firme "Dević tekstil" koja traži novu lokaciju za 200 radnika. Otvoren je pogon firme "Drvoprodeks" u Prijebljezima koji zapošljava 100 ljudi, a uskoro će punim kapacitetom proraditi i fabrika vode koja je nedavno napravljena u Gornjim Srđevićima - rekao je Ćirić.

Spas od stečaja

U Prijebljezima kod Srpca već desetak godina radi i pogon srbačke firme "Ensa BH" koji proizvodi pelet od piljevine i otpada od drveta i zapošljava oko 40 radnika.

Ova firma postala je poznata po tome što se prije dvije godine pet radnika udružilo i otkupilo pogon od bivših slovenačkih vlasnika kako bi ga spasli od stečaja. Radnici su preuzeli ogroman rizik založivši svoju porodičnu imovinu pod hipoteku za kredite kod komercijalnih banaka kojima su pokrenuli proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana