Србац изразио захвалност медицинарима: Признање за херојски ангажман у борби против пандемије

Дејан Јовичић
Србац изразио захвалност медицинарима: Признање за херојски ангажман у борби против пандемије

СРБАЦ - Огроман ентузијазам и пожртвовање које су показали здравствени радници у борби против пандемије вируса корона заслужује истинско поштовање цијеле друштвене заједнице, јер су они хероји данашњег времена.

Ово је порука са свечане академије, која је одржана поводом Дана и крсне славе општине Србац, гдје је највише општинско признање, Повеља општине, уручено специјалисти пнеумофтизиологу Зденки Голић.

Голићева већ дуже од три деценије важи за врсног медицинског стручњака у Српцу и шире. Од 1998. године ради у приватној пулмолошкој амбуланти у којој је успјешно излијечила на хиљаде грађана, а многима је правоременим реакцијама спасила живот за вријеме пандемије.

- Ово је признање за мене и тим младих сарадника који је успјешно изнио све тешкоће у посљедњих годину и по, а имали смо и срећу да нас је послужило добро здравље да бисмо помагали другима. Ово је награда и за све друге здравствене установе у Српцу, али и Општу болницу Градишка и Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци, који су прихватали пацијенте које смо упућивали на лијечење. Учинили смо колико смо могли и веома жалимо за сваким изгубљеним животом - рекла је Голићева.

Она је позвала грађане да шире позитиван став према вакцинацији и да нарочито обрате пажњу на превенцију здравља.

- Сматра се да је боље утрошити тоне лијекова на превентиву него један грам лијека за лијечење болести. Нежељена дејства превентивних лијекова не могу се мјерити са позитивним ефектима - истакла је Голићева.

Посебна захвалница на академији уручена је генералном директору Универзитетског клиничког центра РС Влади Ђајићу, од Црквене општине Србац за ангажман у борби против вируса корона и лијечење обољелих.

Протонамјесник Жељко Сарић рекао је да је на приједлог вјерујућег народа донесена одлука да први пут буде додијељено једно овакво признање.

- Медицински радници су водили велике битке и изложили опасности властите животе, али и животе својих породица. И Српска православна црква је то, нажалост, осјетила на својој кожи. Изгубили смо патријарха, митрополита, епископе и друга свештена лица која су до краја живота часно и одговорно обављала повјерене дужности - рекао је Сарић.

Начелник Српца Млађан Драгосављевић рекао је да је од почетка пандемије вирусом корона заражено око 1.500 Српчана, од којих је значајан број завршио на болничком лијечењу, а неки и на респиратору.

- Више од 90 одсто успјешно је излијечено, али је нажалост битку са овим вирусом изгубило око 50 суграђана. То довољно говори колико је важно да се вакцинишемо. Искрено сам захвалан свим здравственим радницима који су се неустрашиво борили против ове пошасти - рекао је Драгосављевић.

На свечаној академији у сриједу увече уручене су двије награде општине младима и девет захвалница заслужним грађанима и појединцима, а једну од њих добио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић за ангажман министарства на реализацији бројних пројеката у Српцу. Одржана је и ретроспективна изложба радова са протеклих 38 сазива ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац”. Славске свечаности настављене су јуче литијом улицама Српца, дефилеом коњичких клубова са Жандармеријом и Покровским даном фолклора.

Назив

Општина Србац прославља празник Покрова пресвете Богородице као своју крсну славу, а уједно се прославља и Дан општине у знак сјећања на 2. новембар 1933. године. Тада је тадашњи назив овог мјеста Босански Свињар, рјешењем министра Краљевине Југославије Живојина Лазића, преименован у Србац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана