Srbac izrazio zahvalnost medicinarima: Priznanje za herojski angažman u borbi protiv pandemije

Dejan Jovičić
Srbac izrazio zahvalnost medicinarima: Priznanje za herojski angažman u borbi protiv pandemije

SRBAC - Ogroman entuzijazam i požrtvovanje koje su pokazali zdravstveni radnici u borbi protiv pandemije virusa korona zaslužuje istinsko poštovanje cijele društvene zajednice, jer su oni heroji današnjeg vremena.

Ovo je poruka sa svečane akademije, koja je održana povodom Dana i krsne slave opštine Srbac, gdje je najviše opštinsko priznanje, Povelja opštine, uručeno specijalisti pneumoftiziologu Zdenki Golić.

Golićeva već duže od tri decenije važi za vrsnog medicinskog stručnjaka u Srpcu i šire. Od 1998. godine radi u privatnoj pulmološkoj ambulanti u kojoj je uspješno izliječila na hiljade građana, a mnogima je pravoremenim reakcijama spasila život za vrijeme pandemije.

- Ovo je priznanje za mene i tim mladih saradnika koji je uspješno iznio sve teškoće u posljednjih godinu i po, a imali smo i sreću da nas je poslužilo dobro zdravlje da bismo pomagali drugima. Ovo je nagrada i za sve druge zdravstvene ustanove u Srpcu, ali i Opštu bolnicu Gradiška i Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci, koji su prihvatali pacijente koje smo upućivali na liječenje. Učinili smo koliko smo mogli i veoma žalimo za svakim izgubljenim životom - rekla je Golićeva.

Ona je pozvala građane da šire pozitivan stav prema vakcinaciji i da naročito obrate pažnju na prevenciju zdravlja.

- Smatra se da je bolje utrošiti tone lijekova na preventivu nego jedan gram lijeka za liječenje bolesti. Neželjena dejstva preventivnih lijekova ne mogu se mjeriti sa pozitivnim efektima - istakla je Golićeva.

Posebna zahvalnica na akademiji uručena je generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra RS Vladi Đajiću, od Crkvene opštine Srbac za angažman u borbi protiv virusa korona i liječenje oboljelih.

Protonamjesnik Željko Sarić rekao je da je na prijedlog vjerujućeg naroda donesena odluka da prvi put bude dodijeljeno jedno ovakvo priznanje.

- Medicinski radnici su vodili velike bitke i izložili opasnosti vlastite živote, ali i živote svojih porodica. I Srpska pravoslavna crkva je to, nažalost, osjetila na svojoj koži. Izgubili smo patrijarha, mitropolita, episkope i druga sveštena lica koja su do kraja života časno i odgovorno obavljala povjerene dužnosti - rekao je Sarić.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da je od početka pandemije virusom korona zaraženo oko 1.500 Srpčana, od kojih je značajan broj završio na bolničkom liječenju, a neki i na respiratoru.

- Više od 90 odsto uspješno je izliječeno, ali je nažalost bitku sa ovim virusom izgubilo oko 50 sugrađana. To dovoljno govori koliko je važno da se vakcinišemo. Iskreno sam zahvalan svim zdravstvenim radnicima koji su se neustrašivo borili protiv ove pošasti - rekao je Dragosavljević.

Na svečanoj akademiji u srijedu uveče uručene su dvije nagrade opštine mladima i devet zahvalnica zaslužnim građanima i pojedincima, a jednu od njih dobio je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić za angažman ministarstva na realizaciji brojnih projekata u Srpcu. Održana je i retrospektivna izložba radova sa proteklih 38 saziva likovno-ekološke kolonije “Bardača-Srbac”. Slavske svečanosti nastavljene su juče litijom ulicama Srpca, defileom konjičkih klubova sa Žandarmerijom i Pokrovskim danom folklora.

Naziv

Opština Srbac proslavlja praznik Pokrova presvete Bogorodice kao svoju krsnu slavu, a ujedno se proslavlja i Dan opštine u znak sjećanja na 2. novembar 1933. godine. Tada je tadašnji naziv ovog mjesta Bosanski Svinjar, rješenjem ministra Kraljevine Jugoslavije Živojina Lazića, preimenovan u Srbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana